Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, navodi da ovakva BiH nije po volji ni Srbima, ni Hrvatima, ni Bošnjacima, a ni međunarodnoj zajednici, koja četvrt vijeka pokušava nešto da modeluje vojnim prisustvom i političkim uplitanjem i nametanjem.

“Nisu se u njoj osjećali slobodno ni Bošnjaci, jer su očekivali da će uz pomoć međunarodne zajednice slomiti politički identitet Hrvata i eliminisati svaku vrstu srpskog nacionalnog i državnog identiteta, prije svega Republike Srpske”, rekao je Dodik za beogradski “Alo”.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, naglasio je da u pregovorima u vezi sa formiranjem Savjeta ministara neće odustati od stava Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i zaštite interesa srpskog naroda i njegovih Ustavom zagarantovanih prava.

Povodom prozivki medija i političara iz Federacije BiH u vezi sa formiranjem rezervnog sastava Policije Republike Srpske, Dodik je naveo da je rezervni sastav policije neophodan i da to nisu nikakve paravojne formacije o čemu spekulišu političari iz Sarajeva.

“Rezervni sastav policije je neophodan da bi reagovali na vanredne prilike. Tu su i sve brojniji migranti, među kojima ima ratnika `Islamske države`, koji u BiH dolaze nekontrolisano, bez dokumenata. Tu su i elementarne nepogode, kojima smo u posljednje vrijeme bili izloženi, kada je neophodno pojačati aktivnosti policije na očuvanju javnog reda i mira, života ljudi i njihove imovine. Formiranje rezervnog sastava nema druge ciljeve”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da Policija Republike Srpske, prema Ustavu, može djelovati samo na teritoriji Srpske.

Povodom nedavno završene međunarodne konferencije o Srebrenici, na kojoj su eksperti iz Rusije, Srbije, ali i SAD i više zapadnih zemalja zaključili da se u Srebrenici nije dogodio genocid, Dodik kaže da Republika Srpska ne bježi od istine, pa je zato i formirala međunarodnu komisiju, čiji izvještaj treba da pruži širi uvid u činjenice i da se više ne skriva istina o svim zločinima na srebreničkom području.

“Pokušaj da se od Srebrenice napravi mit, koji se temelji samo na događajima koji su trajali sedam dana, od 11. do 19. jula 1995. godine, svakako je manipulacija, jer je rat tu počeo 1992. godine, ubistvom Srbina, koji je bio poslanik Skupštine BiH… Sve to kulminiralo je u strašni zločin, i prema Srbima i Bošnjacima, prema svim ljudima. Ta istina mora da bude definitivna i jasna svima”, rekao je Dodik.

On je dodao da Srebrenica zaslužuje da bude izgrađen memorijal za sve zločine koji su desili od 1991. do 1995.

Upitan o protestima opozicije u Srbiji, Dodik je ocijenio da protesti u Beogradu mogu da destabilizuju poziciju Srbije, kojoj je potrebna snaga da bi imala jaku pregovaračku poziciju u pregovorima o Kosovu i Metohiji.

“Snaga dolazi iz unutrašnje stabilnosti. Potrebno je nacionalno jedinstvo u vezi sa problemom Kosova, da se da snaga pregovaračima. Srbija na taj način može sa dovoljno autoriteta izaći na međunarodnu pregovaračku poziciju, ali tek onda kada budu povučene takse koje su nametnute da bi se naštetilo Srbiji i njenoj privredi”, naglasio je Dodik.