Foto: RTRS

Tekst prenosimo u cijelosti: 

U ovim vanrednim okolnostima kada smo suočeni sa pandemijom novog virusa korona, kada se zdravstvo nalazi pred najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata, a medicinsko osoblje obavlja svoj posao časno i pošteno 24 časa dnevno, javno iznošenje dezinformacija i širenje panike, a koje se tiču opreme i protokola i načina funcionisanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Republike Srpske jedino ima za cilj uništavanje povjerenja građana u UKC Srpske i u zdravstveni sistem u cjelini.

Apsolutna je neistina da Univerzitetski klinički centar Srpske ne raspolaže sa dovoljnim količinama zaštitne opreme. Na današnji dan UKC raspolaže sa 500.000 zaštitnih maski (hirurške), 40.000 zaštitnih profesionalnih maski (FFP2), 500.000 rukavica, te preko 5.000 zaštitnih odjela (podaci su podložni provjeri – podaci iz Apoteke UKC Srpske).

Što se tiče neosnovanih optužbi da su zaposleni u UKC “novi klaster” rećićemo samo da u Kliničkom centru radi 695 ljekara, a inficirano je njih 14, što je oko dva odsto od ukupnog broja.

Takođe, u UKC Srpske radi 1.400 medicinskih sestara,a zaraženo je njih 29 što je isto oko dva odsto.

Ovo je daleko ispod prosjeka zaraženih u populaciji (a treba imati na umu da su naši doktori i sestre u najvećoj mogućoj mjeri izloženi ovom virusu). Kada podatke uporedimo sa svjetskim centrima, takođe smo u samom vrhu uspješnosti zaštite medicinskih radnika.

Što se tiče organizacije posla u UKC Srpske (to je takođe pomenuto) netačne su i zlonamjerne tvrdnje da doktori i sestre rade posao nosača. Od početka pandemije u UKC postoje jasno definisani protokoli i tačno se zna čija su i koja zaduženja.

Ovi rezultati sami govore u prilog odličnoj organizaciji rada u UKC, dobro provedenim mjerama prevencije i zaštite medicinskog osoblja koje je u ovom momentu najizloženije opasnostima od novog virusa.

UKC Srpske je najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja i vrijeme pandemije mora da brine o zdravlju svojih stanovnika dvadeset i četiri sata dnevno i zbrinjava sve hitnoće od akutnog infarkta miokarda, preko moždanog udara do teških saobraćajnih nesereća.

Nerealno je bilo za očekivati da se ne desi niti jedan slučaj da se asimptomatičnom pacijentu pruža zdravstvena usluga i da se na taj način inficira medicinsko osoblje.

U tim situacijama poduzimaju se sve neophodne protivepidemijske mjere u skladu sa protokolima, reaguje se promptno, inficirani se izoluju, testiraju se svi kontakti i izvrši se neophodna dezinfekcija.

Ovakve izjave koje straše stanovništvo ne samo da su za svaku osudu, već su izuzetno opasne po kolektivno zdravlje građana, jer u svojoj konačnici mogu da utiču na povećan broj smrtnih ishoda od drugih bolesti.

Na sramne tvrdnje da UKC Srpske postaje klaster i da nije obezbijedio dovoljno opreme da zaštiti svoje radnike, osjećali smo obavezu da reagujemo i da ih demantujemo kako bismo zaštitili zdravlje naših građana, svoj posao, kredibiltet i dignitet naših kolega i svih medicinskih radnika u UKC. 

Svim doktorima se zahvaljujem na nesebičnom angažmanu i požrtvovanosti u ovoj vanrednoj situaciju, kako bi skupa prebrodili ove teške dane i vratili se normalnim aktivnostima.

Želim im da uz obavljanje svakodnevnog posla sačuvaju zdravlje sebe i svojih najbližnjih.