Foto: RTRS

Početak rada laboratorije su ozvaničili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, te ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Univerzitetska bolnica Foča dobila je od Vlade Srpske specijalni PCR aparat, dok su dva udruženja poljoprivrednika – mljekara i povrtara, prikupila i bolnici uplatila 70.000 KM, zahvaljujući čemu je nabavljena skupocjena prateća oprema za testiranje.

Aparat je instaliran i bolničko osoblje koje je prošlo obuku počelo je ove sedmice prva testiranja.

Načelnica Službe za medicinsku mikrobiologiju Univerzitetske bolnice Foča Ružica Lukić rekla je da savremeni aparat i oprema garantuju visoku tačnost rezultata.

Ona je napomenula da se ova laboratorija već četiri godine bavi molekularnom dijagnostikom zatvorenog sistema, a sada je dodatno opremljena za noviji vid dijagnostike otvorenih sistema.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

– To je vrlo kompleksna dijagnostika, koja zahtijeva niz različitih postupaka i koraka koji, takođe, zahtijevaju posebne aparate i posebne prostorije. PCR aparat podrazumijeva molekularnu dijagnostiku, najsavremenije metode visoke osjetljivosti sa visokom tačnosti u čiji rezultat teško da možete sumnjati – navela je Lukićeva.

Dijagnostika virusa korona zahtijeva obavezno nošenje zaštitnih odijela i strogo pridržavanje svih mjera zaštite.

– Skupocjena oprema štiti kako uzorak od kontaminacije ljudi koji rade sa njim, a isto tako štiti i nas od uzorka za koji znamo da je visokoinfektivan – istakla je Lukićeva.

U Foči će se raditi testiranja na prisustvo virusa korona za područje jugoistoka Srpske.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Otvaranjem laboratorija u Foči i Bijeljini rasteretiće se laboratorije Instituta za javno zdravstvo Srpske i Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

– Mislim da ćemo olakšati mukotrpan rad laboratorija u Banjaluci i da će im značiti pomoć Foče i Bijeljine – rekla je Lukićeva.

Zvaničnici Republike Srpske obišli su i novu polikliniku Univerzitetske bolnice Foča.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Specijalističke ambulante više nisu raštrkane po bolničkim paviljonima, već su na jednom mjestu – u moderno opremljenoj poliklinici.

Nekadašnji ženski studentski dom u bolničkom krugu pretvoren je u polikliniku u okviru projekta Vlade Srpske, kojim je predviđena i izgradnja i opremanje novih operacionih i angio-sale, te opremanje bolničkih paviljona.

Doprinos će dati i lokalna zajednica izgradnjom obilaznice sa 50 parking-mjesta, čime će se olakšati prilaz novoj poliklinici i obezbijediti parkiranje vozila.