Most su svečano otvorili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević i načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković.

Cvijanovićeva je rekla da je želja republičkih vlasti da svaka opštine u Srpskoj dobije ono što joj je potrebno – most, školu, put…

Ona je istakla da je važno što je Srbija uvijek uz Srpsku, zahvalivši premijerki Srbije Ani Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću.

– I ovaj most je naš zajednički uspjeh, mnogo je projekata, Srbija je ostavila trag u svakoj našoj opštini – naglasila je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva je navela da je danas stavljen u funkciju veoma važan most koji će riješiti pitanje poplava u Čelincu koje su zadavale velike muke stanovnicima opštine.

– Ponosna sam što sam u vrijeme dok sam bila predsjednica Vlade donijela i ovu odluku da se izgradi ovaj most i da se riješi problem poplava znajući da smo imali teška iskustva – rekla je ona, naglasivši da joj je posebno drago što je ovo još jedan od objekata koji je finansijski podržala Srbija.

Svečanom otvaranju novog gradskog mosta prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je rekao novinarima da je ovaj most nastavak dobre saradnje vlade Srbije i Srpske i da predstavlja kraj mukama mještanima Čelinca u vrijeme velikih poplava.

– Most je urađen po svim propisima i standardima i potpuno će zadovoljiti i najveći kapacitet rijeke koja više neće biti u prilici da plavi okolna domaćinstva – dodao je Čubrilović.

On je poručio da mostovi uvijek spajaju, a samo jedan u moderno vrijeme izazovima nesporazume, onaj na Pelješcu.

– Ovaj most u Čelincu ima posebni simboliku, jer su ga finasirale dvije vlade i rješava veliki problem građana što je veliki uspjeh – poručio je Čubrilović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije rekao je da je Srbija uvijek uz Republiku Srpsku.

– Kada god je teško Srbija je uz Republiku Srpsku i Republika Srpska je uz Srbiju – rekao je Đorđević, dodajući da je ljubav Srpske i Srbije javna.

Đorđević je istakao da je Srbija želi da ulaže u Srpsku, da gradi škole, vrtiće, mostove, puteve…

Načelnik opštine Momčilo Zeljković rekao je da Čelinac danas ima trostruki povod za slavlje, jer slavi Dan opštine, krsnu slavu i otvaranje novog gradskog mosta.

Zeljković je ranije rekao da je lokalna Skupština jednoglasno odlučila da novi most nosi naziv Gradski most “Srbija”, jer je donirala 250.000 evra za njegovu izgradnju.

Propusna moć mosta je 850 metara kubnih u sekundi, što je dva i po puta više od propusne moći starog mosta, koji je oštećen u prethodnim poplavama. Most je dužine 48, a širine 16 metara.

Otvaranju mosta prethodila je svečana sjednica povodom Dana i slave opštine Čelinac na kojoj su dodijeljene plakete i zahvalnice i drugim zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Najveće opštinsko priznanje uručeno je ministarki za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenki Golić.