Foto: SRNA

Oko 35 privrednih društava iz Srpske imaće mogućnost da pojača plasman svojih proizvoda na tržištu Austrije, ali i Njemačke i Češke.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić istakao je da je otvaranje izložbenog prostora od izuzetnog značaja za ulazak preduzeća iz Republike Srpske na nova tržišta.

– Nismo bez razloga odabrali prostor Gornje Austrije, jer je Linc oko 200 kilometara udaljen od Beča, Minhena i Praga, oko 100 kilometara od Salzburga, a u blizini je Graca. To je veoma dobra lokacija koja je blizu centara u Njemačkoj i Češkoj što je od izuzetnog značaja za plasman naših proizvoda – rekao je Račić.

Otvaranje izložbenog salona (Foto: RTRS)
Foto RTRS

Svečanom otvaranju prisustvovali su zvaničnici i privrednici iz Austrije, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i šef predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Troškove zakupa i funkcionisanja prostora u prvoj godini snosiće Kabinet predsjednice Republike Srpske koji je podržao realizaciju projekta.

Otvaranje izložbenog salona (Foto: RTRS)
Foto RTRS

Kako je najavljeno, Višković će u Mathauzenu posjetiti Spomen-kapelu Srpske pravoslavne crkve, koja se gradi kao znak sjećanja na stradale srpske oficire, vojnike i civile.

Foto RTRS
Foto RTRS
Foto RTRS
Foto RTRS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se sinoć u Lincu i sa predstavnicima dijaspore iz Gornje Austrije.

Prethodno je Višković posjetio crkvu Svetog Vasilija Ostroškog u Lincu gdje je razgovarao sa parohom, protom Draganom Mičićem koji je istakao da je njegovanje tradicije, kulture i jezika od izuzetne važnosti za našu zajednicu u Austriji.