Otvaranju Foruma dijaspore trebalo bi da prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković.

Svečano otvaranje Drugog foruma dijaspore planirano je u 17.00 časova, a u 17.45 biće održan prvi panel o temi očuvanja nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta dijaspore “Uloga institucija Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i nevladinih organizacija u očuvanju nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta Srba u inostranstvu: prijedlozi ideja, aktivnosti i strategija za očuvanje i promovisanje jezičkog, kulturnog i duhovnog nasljeđa Srba u inostanstvu”.

Sutra u 9.00 časova počeće panel “Dijaspora za razvoj Srpske” – Značaj dijaspore za održivi ekonomski rast i porast zaposlenosti u Republici Srpskoj.

U 11.00 časova planiran je početak panela “Dijaspora za 21. vijek” – Novi koncepti umrežavanja i nova dijaspora; digitalno povezivanje matice i dijaspore i uloga mladih kao nosioci razvoja i promocije Republike Srpske i Srba u svijetu.

U 13.30 časova planirano je predstavljanje Strategije za saradnju sa dijasporom Republike Srpske, u 14.30 biće održana završna riječ, nakon koje je predviđeno zatvaranje Foruma.

Turistički obilazak grada, kojim je predviđena posjeta Hramu Hrista Spasitelja i Muzeju Republike Srpske, tvrđavi Kastel i šetnja Gospodskom ulicom, planiran je u subotu, 1. juna od 10.00 do 12.00 časova.

Učesnike Foruma dijaspore očekuje bogata diskusija uz učešće predstavnika institucija i eksperata iz Republike Srpske i inostranstva, razmjena mišljenja sa učesnicima iz drugih država o idejama u vezi sa saradnjom sa Srbima u inostranstvu, te posjeta institucijama Republike Srpske, objavljeno je na sajtu predsjednika Republike Srpske.

Tokom skupa biće omogućeno postavljanje pitanja predstavnicima institucija Republike Srpske, univerziteta, ustanova i organizacija, kao i privrednicima iz oblasti za koju se pokreće poslovna saradnja.

Forum dijaspore pokrenut je prošle godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, s ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredne, kulturno-naučne i svake druge saradnje između Srpske i Srba u inostranstvu.

Prvi Forum dijaspore okupio je 150 učesnika iz 26 zemalja među kojima su bili ugledni univerzitetski profesori, kulturni radnici, privrednici, članovi državnih, pokrajinskih i lokalnih parlamenata, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, saveza, udruženja, kulturnih, humanitarnih, studentskih i drugih organizacija.

Vlada Republike Srpske je početkom ove godine uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju kao institucionalnu tačku za saradnju sa dijasporom.