screenshot

„Što se Tuđmana i Izatbegovića tiče, nikad nije ni bilo planirano da oni budu procesuirani. Javnost ima stavove o tome na osnovu izjava pojedinaca iz Suda. Međutim, mislim da čak postoji i službeni dokument o Izetbegoviću u kome se Sud izjasnio kako odbija tu inicijativu. Mislim da je to bilo pre nego što sam došla u Tribunal. Ali se sud izjasnio da je razmotrio slučaj, ali da nema osnova za optužnicu. I s Tuđmanom je bilo slično“, rekla je Artmanova za portal „Ekspres“.

Ona je dodala da bi s hrvatskim generalom Antom Gotovinom rado otišla na ručak.

„Kako da ne. Pa Gotovina mi je preko jednog zajedničkog advokata ponudio da dođem na kafu. Mi imamo isto francusko državljanstvo, nisam se uvredila, bio je to elegantan poziv, a prihvatila sam pod jednim uslovom i nisam nikad dobila odgovor. Nikad nije prihvatio moj uslov. Koji je uslov bio? Sasvim pošten. Mene ne zanima da mi priča o ratu u bivšoj Jugoslaviji, jer je to radio u svom predmetu, nego da mi priča o njegovom radu u Francuskoj u Legiji stranaca za francusku državu. Zanimali su me prljavi francuski tajni ratovi. I nisam nikad otišla na kafu. Normalno je da žena daje svoje uslove za odlazak na kafu“, kaže Artmanova.

Ona je odlučila i da progovori o smrti Slobodana Praljka.

„Zna se da je to učinila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer on nije mogao to u pritvoru da poseduje, što svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz Ambasade, uglavnom nekoga ko je imao pristup Praljku pre ulaska u sudnicu“, rekla je Florans Artman.