U saopštenju se navodi da je odobren amandman na Ugovor o nabavci vakcina između Savjeta ministara i Globalne alijanse za vakcine, kao potreban uslov za nastavak procesa nabavke vakcina posredstvom “Kovaks” mehanizmu, koji treba da potvrdi i Predsjeništvo BiH.
Odobren je Sporazum između Savjeta ministara i “Astra Zeneka” o odšteti kompanije kojim se omogućava da vakcine tog proizvođača stignu u martu kroz `Kovaks`, kao i Ugovor o obeštećenju od “Kovaksa” koji se odnosi na dodatne uslove “Fajzer/Biontek”.
Savjet ministara donio je i odluku o dopunama odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i vraćanju već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane virusom korona, kojom se omogućava da direktne nabavke, mimo međunarodnih sporazuma, budu oslobođene indirektnih poreza.
“Ovim su ispunjeni svi dodatni uslovi koji su traženi za početak isporuka vakcina kupljenih u okviru `Kovaks` mehanizma. BiH je ugovor sa `Kovaksom` potpisala 18. septembra 2020. godine i tada je naručeno 1.232.000 doza vakcina, za šta je iz budžeta entiteta plaćeno 12.997.600 dolara”, precizira se u saopštenju.
U saopštenju se navodi da su odluke donesene na zahtjev Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara, nakon što su nadležne zdravstvene vlasti dale pozitivno mišljenje na akte koje im je uputilo to ministarstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime