Snajperista (foto: RAS Srbija)

Prema informacijama ovog portala, Halilović je tražio snajperistu koji bi ubio funkcionere Republike Srpske.

Portparol MUP Srpske Mirna Miljanović rekla je, navodeći inicijale osumnjičenog, da je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP Srpske podnijela Republičkom tužilaštvu izvještaj protiv Halilovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo “javno podsticanje na terorističke aktivnosti”.

– On je osumnjičen da je 23. januara ove godine na svom Fejsbuk profilu iznio lične ideje kojima je podsticao na terorističke radnje, pozivajući na otvorenu likvidaciju najviših zvaničnika Republike Srpske – pojasnila je Miljanovićeva.

Kako nezvanično saznaje portal Srpskainfo, Halilović je na svom profilu pokrenuo inicijativu da se angažuje snajperista kako bi ubio Dodika i Cvijanovićeva.

– Osim protiv zvaničnika, Halilović je pozivao i na napade na narod u Republici Srpskoj. On je tražio da se angažuje iskusni snajperista koji bi ispunio njegove zahtjeve. Ove prijetnje su shvaćene ozbiljno i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma je odmah reagovala – rekao je izvor Srpskainfo.

Opasna osoba

On je pojasnio je da je ova Uprava prvo utvrdila da nije riječ o lažnom profilu i da je korisnik upravo Halilović.

Tokom istrage ostvarena je i saradnja s MUP Tuzlanskog kantona, jer on živi na području Lukavca.

– Policija je pretresla kuću i objekte koje on koristi. Tom prilikom pronađeni su pištolj i ručna bomba, mobilni telefoni i propagandni materijal. Riječ je o radikalnom propagandnom materijalu – istakao je izvor portala Srpskainfo.

Pronalazak oružja i bombi potvrđuje da se radi o opasnoj osobi i da je policija opravdano reagovala.

Dodao je i da je za sada utvrđeno da Halilović nije pripadnik vehabijskih ili selafijskih pokreta.

U međuvremenu, Halilović je svoj sporni status obrisao s Fejsbuka.

Prevencija

Uroš Pena, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i profesor na fakultetu za bezbjednost, pozdravio je ovakvu reakciju naše policije.

– Dobar dio krivičnih djela počinje izborom ciljeva i sredstava, a to može ići preko sredstava informisanja, kao što su u ovom slučaju društvene mreže. Ovo je dobar način kako treba funkcionisati i raditi kada su u pitanju ovakvi slučajevi – kaže Pena.

Dodaje da je sve drugo kasno i da se mora djelovati prije izvršenja krivičnih djela kada je to moguće, kako bi se počinalac spriječio da uradi to što je naumio.

Minimalna kazna tri godine

Prema krivičnom zakoniku Republike Srpske, za javno podsticanje na terorističke aktivnosti može se izreći kazna zatvora od najmanje tri godine.

– Ko javno iznosi ili pronosi ideje kojima se neposredno ili posredno podstiče na ubistvo, kao i druga djela koja se preduzimaju u cilju zastraživanja građana ili prisiljavanja organa vlasti u Republici Srpskoj da nešto izvrše ili ne izvrše, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine – piše u zakonu.