Predsjednica Udruženja “12 beba” Željka Tubić rekla je da ne zna sa kojim pravom je Šmit imao hrabrosti da stane pred spomen-obilježje “Život”, upitavši kako ga nije bilo sramota i stid da to učini, prvenstveno od majki umrlih beba, ali i vlasti Republike Srpske, pogotovo zbog svega što radi protiv Srpske.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić ocijenio je ponižavajućim i skandaloznim to što je gradonačelnik Banjaluke, nakon današnjeg sastanka u Gradskoj upravi, odveo Šmita do spomen obilježja koje je podignuto u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da nema ništa protiv što se Stanivuković sastao sa Šmitom, ali da bi, ako mu je dao legitimitet kao visokom predstavniku, to predstavljalo ozbiljan udarac na Srpsku i njene institucije.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je sastanak sa Šmitom sraman čin Stanivukovića, te da je ovim PDP pogazio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Kovačević je poručio i da je sramno i bestidno da Stanivuković sebe poredi sa patrijarhom i predsjednikom Srbije.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić smatra skandaloznim susret Stanivukovića sa Šmitom, čime se, kaže, ponižavaju i obezvređuju institucije u Srpskoj, te ga poziva da prestane sa takvim