Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je nametanje izmjena Krivičnog zakona BiH u vezi sa negiranjem genocida jedna u nizu pogrešnih odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić istakao je da je Valentin Incko uspio da na odlasku digne tenzije u BiH na makismum i dodatno pogorša stanje i ugrozi zajedničku budućnost naroda u BiH.

Komentarišući za Srnu današnju odluku Incka Špirić je ocijenio da će to imati dalekosežne posljedice, ali da treba sačekati da se o svemu izjasne institucije Republike Srpske, posebno Narodna skupština.

– Kako ćemo se ponašati u buduće kao predstavnici Srpske u Sarajevu znaćemo konkretnije nakon zvaničnih reakcija institucija Republike Srpske. U svakom slučaju, ovakvim odlukama visoki predstavnik pokazuje kakav je, koliki i postoji li uopšte suverenitet BiH – rekao je Špirić.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović poručio je da je sada nužno da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o neprihvatanju današnje odluke Incka bez obzira na posljedice, jer je protivna svim mogućim propisima, međunarodnim i domaćim.

Kuzmanović, koji je profesor ustavnog prava, rekao je da je Inckov putez mimo međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, koji će, nažalost, unazaditi BiH. On je ocijenio da BiH ulazi u vrlo opasnu zonu nakon odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Predsjednik Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske Milomir Savčić smatra da odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se, kako se navodi, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predstavlja kukavički i podmukli čin.

– Incko koji završava mandat ili neuspješnu misiju na prostoru BiH ostavlja dodatne probleme u odnosu na ono što je zatekao kada je došao da bude od navodne koristi svim narodima i građanima BiH – istakao je Savčić.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske rekao je za da se odlukom o zabrani negiranja genocida želi staviti konačan pečat na sve presude koje je donio Haški tribunal, a kasnije i pravosuđe BiH.
 
Ovdje se radi o nezapamćenom pokušaju terora, prisile i ugnjetavanja građana Republike Srpske, smatra Milan Tegeltija, savjetnik za pravna pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Radi se o tome da svi oni koji ne misle kao Valentin Incko i političko Sarajevo, trebaju da budu u zatvoru. To ne postoji nigdje u savremenom svijetu. To je teror –  kategoričan je Tegeltija.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da će odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH u vezi sa negiranjem genocida samo dodatno zakomlikovati odnose u BiH.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske najoštrije osuđuje posljednji potez Incka navodeći da je riječ o zločinu prema narodima u BiH.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenica Branimir Kojić rekao je Srni da Srbi nikada neće dozvoliti da im neko zabrani da misle i pričaju istinu, i da odbijaju nametanje jednostranih odluka i zakona poput današnjeg.

Kojić je istakao da je odluka o zabrani negiranja genocida bila očekivana jer je odavno jasno da je odlazeći Incko došao, a što je u Srebrenici jednom i rekao, da podržava porodice bošnjačkih žrtava.

Predsjednik Udruženja građana Istočna alternativa Republike Srpske Vojin Pavlović poručio je odlazećem visokom predstavniku Valentinu Incku da današnju odluku ponese kući u Austriju i neka ga tamo primijeni jer je to, prema njegovoj ocjeni, zemlja koja je izazvala dva svjetska rata i počinila stravične zločine u tim ratovima.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić najoštrije je osudio kukavičku odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

– Incko je ovim nepromišljenim potezom još jednom pokazao svu apsurdnost postojećeg sistema ove zemlje, jedine u Evropi koja ima sve elemente despotizma, dok se na papiru vodi kao demokratska. Kako drugačije objasniti činjenicu da u 21. vijeku imate jednog takvog, nametnutog, predstavnika imaginarne međunarodne zajednice, koji bez ikakvog demokratskog uporišta donosi i nameće propise koji nisu u cilju pomirenja i suživota naroda u BiH – istakao je Đokić.

Ujedinjena Srpska smatra da je neophodna zajednička reakcija svih političkih partija nakon poteza Incka.

– Reakcija je potrebna bez obzira na pripadnost vlasti ili opoziciji, ili na razlike u ideološkim stavovima. Neophodno je i učešće široke društvene zajednice, institucija, nevladinih organizacija, Akademije nauka i svih koji se žele pridružiti zajedničkom stavu i odgovoru na satanizaciju srpskog naroda sa pokušajem da se naš narod obilježi prljavim pečatom – navodi se u saopštenju ove stranke.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je odluka odlazaćeg Incka nepotrebna i korak unazad na putu napretka BiH i izlasku iz međunarodnog tutorstva.

Šarović je naveo da se vraćanje “bonskih ovlaštenja” javlja u najgorem mogućem trenutku jer se ovom nametnutom odlukom ulazi u politički nestabilan period, saopšteno je iz SDS-a.

PDP smatra da je potpuno nepotrebna odluka Incka da, te da će prouzrokovati politički haos.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić ocijenio je danas da je Incko  dokazao svoju neslavnu ulogu u BiH i vratio tu zemlju 20 godina unazad.

Demokratski savez – DEMOS saopštio je da sve političke partije u Republici Srpskoj treba da budu jedinstvene u osudi i odbacivanju sramne odluke Valentina Incka, jer ona udara u temelje Republike Srpske.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac istakao je da je sada više nego jasno da dio međunarodne zajednice pogotovo visoki predstavnici ne deluje u skladu sa međunarodnim pravom, pravnim normama i evropskim konvencijama, nego po principu sile.