Kojić je istakao da odlazak Mahmuljina u Tursku umjesto u zatvor ukazuje na to da je Srpska bila u pravu od samog početka.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Božica Živković Rajilić, izjavila je da bjekstvo Mahmuljina iz BiH predstavlja još jednu potvrdu da pravosuđe BiH pravi razdor i uništava BiH.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice traži da Mahmuljin hitno bude deportovan u BiH i poslat u zatvor, rekao je Srni predsjednik ove organizacije, Branimir Kojić.

Boračka organizacija Republike Srpske apeluje da se o bijegu osuđenog zločinca pokrene ozbiljna rasprava, kao i o smišljenom radu Suda BiH da za ratna dešavanja okrivi samo Srbe.

Mahmuljinu je smišljeno omogućen bijeg u Tursku, što samo potvrđuje da Sud BiH radi u interesu Bošnjaka, a na isključivu štetu Srba, ocijenio je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da bošnjačko-muslimanske političke poluge nastavljaju da opstruišu istinu, pravdu i pravičnost kada su u pitanju ratni zločini nad srpskim narodom, a primjer ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina je vrlo ilustrativan u tom smislu.

Pravosuđe BiH je svojim nedjelovanjem omogućilo ratnom zločincu Sakibu Mahmuljinu da napusti BiH kada želi bez ikakvih mjera zabrane, rekao je šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović.

Mahmuljin je pobjegao ju Tursku uz pomoć velikobošnjačkih sudija i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, smatra ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

Iz Granične policije BiH rekli su da “radi zaštite ličnih podataka” ne mogu objaviti kako je i na kom graničnom prelazu Mahmuljin je  prešao granicu BiH i otputovao u Tursku.

Iz Suda BiH odgovaraju. Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora od osam godina jer se, prema obavijesti koju je dostavila njegov branilac, nalazi na liječenju u Turskoj, rečeno je Srni u Sudu BiH.

Podsjetimo, Mahmuljin je napustio BiH i, umjesto u zatvor, otišao je u Tursku, nakon što mu je Sud BiH krajem aprila izrekao pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zločina nad srpskim civilima.