S ljubavlju hrabrim srcima

Učiteljica Miljana Govedarica rekla je Srni da su Nastasija i Danilo članovi dramsko-recitatorske sekcije, koju ona vodi, te da za nastup u nedjelju, 23. decembra, na donatorskoj večeri u Banjaluci pripremaju ozbiljne recitale koje, kako je navela, teško mogu iznijeti i iskusniji glumci školovani za to.

“Riječ je o recitalima `Ako` Radjarda Kiplinga i `Odluka` Miroslava Antića kojima prenose poruku vršnjacima, ali i odraslima kako treba da slave život i ljubav. Jedino tako se mogu pobijediti sve nedaće, a u ovom slučaju pomoći djeci koja imaju određene poteškoće”, istakla je Govedarica.

Ona je navela da sa djecom svakodnevno uvježbava tekst i priprema recitaciju,
dramatizaciju, gestikulaciju i ponašanje na sceni, a podršku im pruža i bivši učenik ove škole Filip Radovanović, sada student četvrte godine Akademije dramskih umjetnosti.

Devetogodišnji Danilo Pandurević kaže da je srećan što ima priliku da pomogne i da uživa u tome što radi.

“Član sam dramske sekcije oko mjesec i po, svakodnevno uvježbavam tekst, koji sam brzo naučio, za nekih 10 minuta”, ističe Danilo, koji smatra da je u životu najvažnija ljubav.

Danilo kaže da voli da uči, a omiljeni predmeti su mu matematika, engleski jezik i priroda i društvo. Već dvije godine trenira i fudbal, gdje postiže zapažene rezultate, pa i nagrade i medalje ne izostaju.

Učenica četvrtog razreda Nastasija Racković, koja je od nedavno član dramske sekcije, kaže da voli da glumi i recituje, te joj pripreme za nastup nisu naporne.

“Želja sam da učestvujem u ovoj humanitarnoj akciji, a učiteljica je procijenila da bih mogla da glumim i da budem dio ove priče”, navodi Rackovićeva.

Ova desetogodišnja djevojčica je prvak Republike Srpske u tekvondou u kategoriji mlađi kadet, a voli i da svira gitaru.

“Kada nešto volite i time se bavite ništa vam na pada teško i sve možete da postignete. Najbolja poruka za sve ljude je da vole život, da budu humani i pomažu onima kojima je potrebno”, istakla je Rackovićeva.

Direktor OŠ “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda rekla je da ova obrazovna ustanova ima 1.030 učenika i da su i ranije učestvovali u različitim humanitarnim akcijama.

Mrda navodi da je posebna čast i privilegija da učenici škole ove godine učestvuju kao partneri predsjednika Republike Srpske u velikom humanitarnom projektu pod nazivom “S ljubavlju hrabrim srcima”, koji se realizuje već devet godina zaredom.

“Sam slogan kaže da su naša srca velika, a ne postoji veće, ljepše i čistije od dječijeg. I ovo učešće će znatno afirmisati našu školu, učenike i buditi kod najmlađih osjećaj za humanost, empatiju, ali i saosjećanje i razumijevanje za one kojima je to potrebno”, istakla je Mrda.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, i ove godine, deveti put, realizuje se akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, u okviru koje će 23. decembra od 17.00 časova biti održano donatorsko veče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji biće iskorišćena za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece sa poremećajima kretanja.

U Republici Srpskoj godišnje od 150 do 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korišćenje robotike, a takav savremeni tretman ne mogu dobiti ni u Republici Srpskoj, niti u Srbiji.

Direktan efekat primjene savremene robotike je znatno bolji ishod rehabilitacije i poboljšanje kvaliteta života djece sa dijagnozama cerebralne paralize, spina bifide, kao i povredama glave i kičme.

Novina je da su partneri predsjednika Republike u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji mladi talenti iz Gradiške, Prijedora, Bijeljine, Ugljevika, Teslića, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Mrkonjić Grada, Prnjavora, Drvara, Banjaluke i Zvornika.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime