Osmu subotu zaredom protest nezadovoljnih građana održan je u Beogradu. Protest protiv aktuelne vlasti, pod nazivom “Jedan od pet miliona” počeo je sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta, a na skupu su govorili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija vrhovnog suda Zoran Ivošević.

“Aleksandar Vučić vladavinu prava pretvorio je u vladavinu lične samovolje, vladu u lični poslušnički servis, a parlament u glasačku mašinu koja ima zadatak da njegovu samovolju ozakoni”, kazao je u Čedomir Čupić u obraćanju okupljenima.

On je rekao da samo građani i opozicija mogu da nateraju predsednika Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandra Vučića na ostavku i pozvao građane da budu uporni u takvom zahtevu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku da bi Srbija ponovo postala pravna država, ocenio je večeras bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević na početku protesta u Beogradu.

Jedna od organizatora Jelena Anasonović rekla je da ih neće umiriti hapšenje nalogodavca za napad na novinara Milana Jovanovića, jer je to vlast znala od samog početka.

Posle govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju pod nazivom “Putem zahteva Jedan od pet miliona” centralnim gradskim ulicama: Makedonskom, Svetogorskom, Takovskom i Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Učesnici protesta potpuno su zatim prekrili ulazna vrata na zgradi Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici trakama na kojima je logo te medijske kuće, ali na ružičastoj podlozi.

Vrata su takođe prekirivena trakama na kojima piše “Počelo je” i “Cenzurisano”, dok su članovi Pokreta ujedinjenih fantomki vrata simbolično isprskali “sredstvima protiv štetočina”, kako piše na bocama koje nose na leđima.

Sa zvučnika je ponovo emitovan poziv generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću i glavnom i odgovornom uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da podnesu ostavke, jer su “javni servis pretvorili u partijski za svog gospodara Aleksandra Vučića”.

Demonstranti su prethodno na vrata zgrade lista Politika zalepili natpise “Cenzurisano” i “Jedan od pet miliona”, a nakon performansa ispred RTS-a protestna šetnja nastavljena je ulicom Kneza Miloša ka zgradi Vlade Srbije.