U PDP-u su, dobrim dijelom, prije svega nezadovoljni  privatizacijom stranke i pokušajem da se kao budući lider nametne Draško Stanovuković, na osnovu dogovora o kome smo već pisali ,a koji je otac mladog Stanivukovića, uz bogatu finansijsku nadoknadu postigao sa Igorom Crnadkom  i Branislavom Borenovićem.

Crnadak i Borenović su tada  obećali  da će liderski transver biti izvršen nakon izbora. No do toga još nije došlo a tenzije unutar PDP-a rastu jer se većina protivi da mladi tajkun preuzme stranku.

To je bio i presudan razlog a i javna je tajna  da su dva novoizabrana kandidata za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz PDP-a već  počeli pregovore  sa SNSD-om o budućem zajedničkom nastupu u Skupštini Republike Srpske.

Pometnja i nestabilnost unutar stranke dodatno je  buknula kada se saznalo da je počasni predsjednik stranke i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić već  imao razgovore sa  Željkom Komšićem u kojima ga je molio da ga imenuje za ambasadora BiH u Rimu, sa hrvatske liste.

U PDP-u  se takodje čulo i to da je 8. i 9. oktobra Branislav Borenović doživio fijasko na bečkom skupu ,,Zapadni Balkan,, koju je  organizovala Fondacija Konrad  Adenauer.

Borenović se inače na skupovima po inostranstvu hvalio kako je Milorad Dodik gotov i da opozicija na čelu sa PDP-om sigurno preuzima vlast. Na bečkom skupu malo ko je obraćao pažnju na njega smatrajući ga neozbiljnim političarom.