KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kako su nam kazali, Misija OSCE-a u BiH podržava CIK BiH u sprovođenju fer i transparentnih izbora kroz brojne aktivnosti, a posljednja u nizu aktivnosti je bilo predstavljanje providnih glasačkih kutija kao i sveobuhvatan trening članova općinskih izbornih komisija i odbora na izbornim mjestima.

‘Sve ovo, zajedno sa trenutnom podrškom CIK-u BiH ima za cilj da poogne vraćanju povjerenja građana u izborni proces u zemlji, kako onih koji žive u BiH tako i onih koji glasaju iz inozemstva. Svjesni smo da se još mnogo toga mora učiniti da bi se postigao ovaj cilj te da se u potpunosti obezbjede izbori bez izbornih krađa.

Dio ovoga se odnosi na jačanje procesa održavanja i ažuriranja biračkih spiskova. U praksi, za ovaj proces su zajednički odgovorni IDDEEA, CIK BiH, ministarstva unutrašnjih poslova te općinski matični uredi.

Drugi dio se odnosi na poduzimanju mjera prevencije izborne prevare koje moraju biti u skladu sa najnovijim standardima. To, npr. uključuje online alate putem kojih građani mogu da provjere gdje su registrovani da glasaju.

Mi pozivamo sve građane da glasaju, ali i da prijave sve moguće neregularnosti. BiH vlasti moraju odgovoriti na sve ove prijave ali i ponuditi adekvatne informacije javnosti. Vrijedno je naglasiti da je CIK BiH do sada uvijek odgovarao na sve navode o izbornoj prevari te sve navode prosljeđivao uredu BiH Tužioca.

Oduzimanje prava birača koji glasaju iz inozemstva je pitanje koje političari treba da razmotre, ali glasanje iseljenika na općim izborima je uobičajena praksa u većini europskih zemalja.

Imajte na umu da je Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a odgovorna za posmatranje izbora. Oni to rade nezavisno od Misije OSCE-a u BiH”, potvrđeno je za N1 iz OSCE-a.

Podsjećamo, proteklih sedmica veliku pažnju javnosti privukle su informacije o brojnim neruglarnostima u pripremi izbora u Bosni i Hercegovini. O ovoj temi oglasili su se domaći zvaničnici, ali i međunarodne institucije.