Naser Orić

“Nadam se da su sve činjenice i dokazi koji su izvedeni u prvostepenom i u ponovljenom postupku sasvim dovoljni da Orić bude osuđen”, rekao je Kojić danas novinarima u Banjaluci.

Kojić je napomenuo da je važno da iz te presude koja mora biti osuđujuća treba da nastanu i drugi predmeti, jer je Orić činio zločine sa svojom 28. divizijom takozvane Armije BiH, a niko od njih još nije osuđen.

On je podsjetio da je Haški tribunal ranije dao mišljenje da za ove događaje i za događaj gdje je ubijeno više od 90 lica nije suđeno u Hagu i da se ti procesi mogu voditi pred pravosuđem u BiH.

“Pravosuđe BiH treba da procesuira ne samo ova tri slučaja, već i sve druge gdje je Orić zajedno sa svojom 28. divizijom činio zločine”, istakao je Kojić.

On je podsjetio da su tamo stradala djeca Dimitrijević koja su ubijena snajperskim hicem u leđa.

“Ako je neko hicem iz snajpera ubio dijete, koje je vidio da bježi od najezde pripadnika 28. divizije takozvane Armije BiH – učinio je ratni zločin i za ovo ne treba biti pravnik”, istakao je Kojić.

Kojić je napomenuo da je na području srednjeg Podrinja ubijeno 2.600 Srba, te da još nema nijedne pravosnažne presude, iako je Naser Orić sa svojom 28. divizijom takozvane Armije BiH činio ratne zločine na ovom području.

Apelaciono vijeće Suda BiH će u petak, 30. novembra, izreći drugostepenu presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, nakon obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunarac ubili trojicu zarobljenih Srba