epa10369705 Hungarian Prime Minister Viktor Orban reacts during a plenary session held before the signing ceremony of the Strategic Partnership Agreement for the development and transport of Green Energy between Azerbaijan, Georgia, Hungary and Romania, at Cotroceni Presidential Palace in Bucharest, Romania, 17 December 2022. EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Orban je dodao da se „sve više i više odluka donosi o korišćenju novijih i jačih oružja“, i da „Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu“.

„Dok, s jedne strane, može da zvuči kao preterivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svetskog rata, to je zaista realna opasnost“, istakao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da rat postaje sve više krvav i brutalan, ali da se broj evropskih zemalja i lidera koji podržavaju mir nije povećao.

„U isto vreme, narod Evrope je počeo da više priča o prekidu vatre, mirovnim pregovorima, ali broj žrtava raste“, dodao je.

Orban je napomenuo da se predlog Budimpešte za rešavanje krize u Ukrajini odnosi na prekid vatre.

„Mađarski parlament usvojiće rezoluciju koja odražava našu poziciju, zahtevamo mir i prekid vatre“, rekao je Orban.

Dodao da se u mađarskom predlogu nije reč o tome kakav tip mirovnog sporazuma treba bude potpisan, već da je reč isključivo o prekidu vatre.

„Obustava ratnih dejstava se mora postići. Ljudski životi ne smeju više biti izgubljeni. Jednom kada dođe do prekida vatre, stvaraju se šanse za mirovne pregovore“, poručio je Orban.