“Evropskoj uniji je daleko važnija Srbija danas nego obrnuto. Možda se to sa Baltičkog mora ili Atlantskog okeana ne vidi, ali iz Budimpešte se to jako dobro vidi”, rekao je Orban na konferenciji za medije posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da su se sva proširenja isplatila Uniji, a ne štetila, te je “Mađarska privržena evrointegracijama Srbije”.

“Mi očekujemo od institucija EU da otvore šest poglavlja za koje je Srbija već spremna. Sadašnja asimetrija nije dobra za budućnost i ona će biti anulirana kada Srbija dobije ista prava”, smatra Orban.

Ocenio je da su obostrane investicije osnova dobre ekonomske saradnje dve države i rekao da je Eksim banka otvorila kreditnu liniju za podršku srpskim kompanijama u Mađarskoj.

“Očekujem da se našim razgovorima obostrano ohrabrujemo ne samo rečima nego i delima. Obe države su dobile prvu bitku jer smo uspeli da obuzdamo epidemiju. Sada počinje druga bitka, a to je ponovno pokretanje ekonomije”, rekao je Orban.

Mađarski premijer je naveo da je prošle godine ekonomska razmena Srbije i Mađarske bila rekordno velika, te da je u vreme pandemije dobar trend nastavljen neometanim transportom i mogućnošću da ljudi koji to moraju zbog posla, mogu neometano da prelaze granice iako su one za ostale bile zatvorene radi sprečavanja širenja zaraze.

Premijer Mađarske boravi u poseti Beogradu, što je prva državna poseta u Srbiji od izbijanja pandemije koronavirusa.