Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je Evropsku uniju da ništa nije naučila od užasnih terorističkih napada i da primenom novih mera želi da dovede još više migranata u Evropu, javlja AP.

Orban je, je u pismu, razaslatom na adrese domaćinstava u Mađarskoj, nabrojao i mere EU za koje smatra da pospešuju migraciju, uključujući slabljenje prava država članica da štite svoje granice, ali i davanje novca političkim grupama koje podržavaju migraciju, prenela je agencija AP.

Orban je naveo da EU smanjuje i finansijsku pomoć zemljama za koje smatra da su protivnici migracije, dok migrantima daje pripejd bankarske kartice.

Želimo da branimo svoju bezbednost i svoje hrišćanske vrednosti, poručio je Orban, koji smatra da EU pritiska zemlje, poput Mađarske koje odbijaju da prime tražioce azila.

Sedište Evropske komisije u Mađarskoj objavilo je saopštenje u kome je odbacilo Orbanove optužbe, pre svega tvrdnju da EU planira da smanji finansijsku pomoć zemljama čije vlade su stavile do znanja da su migranti nepoželjni.

Lideri EU i evropski političari, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, odbacili su kampanju mađarske vlade, pokrenutu prošle nedelje putem bilborada, televizije i letaka.

Kancelarija Evropske komisije u Budimpešti objavila je detaljno pobijanje Orbanovih tvrdnji, negirajući, na primer, da želi da smanji finansijsku pomoć zemljama koje se protive migracijama ili da želi da oslabi prava država članica u vezi sa zaštitom granice.