Orban je u pismu naveo da je Mađarska podržala šest paketa sankcija Rusiji i dala sve od sebe da sačuva evropsko jedinstvo.

„Mađarska je podržala sankcije iako je postajalo sve teže održati raniji konsenzus da sankcije ne bi trebale da naškode EU više nego što štete Rusiji“, napominje se u pismu koje je pročitao šef za štampu mađarskog premijera Bertalan Havaši.

U pismu se navodi da je Mađarska zadržala pravo da odbije predloge “koji se protive zdravom razumu i prete osiromašenju mađarskih i evropskih porodica”.

On je ponovio da će njegova vlada odbaciti i sankcije protiv verskih lidera, uključujući patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

“Mađarska želi mir. Oružani sukob se mora okončati i sporovi moraju biti rešeni pregovorima”, naglašava se u pismu uz podsećanje da je Mađarska osudila postupke Rusije.

Mađarska je do sada primila oko 800.000 ukrajinskih izbeglica, obezbeđujući hranu, smeštaj, lekove, školovanje za decu i posao za odrasle, napisao je mađarski premijer.

Prema tome, Mađarska “zaslužuje uvažavanje i zahvalnost, a ne uvredljive primedbe i da nam neko drži lekcije”, naveo je Orban, prenosi TASS.