“Evropska komisija treba da dozvoli ministrima unutrašnjih poslova EU da sami donose odluke o pitanjima migracija”, rekao je Orban, dodajući da se to može povezati sa Evrogrupom, koja okuplja ministre finansija zemalja EU koje koriste evro kao valutu.

Orban se na festivalu Mađara u rumunskom gradu Baile Tusnad posebno osvrnuo na politički aktivizam EU.

“Evropska komisija teba da bude čuvar sporazuma EU i da se okane političkog aktivizma”, rekao je Orban.

On je naglasio da Evropska komisija nije političko telo i da, prema tome, ne treba da ima program i ne sme da politički napada zemlje članice.

Orban je podsetio da je u okviru tog političkog aktivizma EU pokrenula veliki broj postupaka protiv Budimpešte o pitanjima koje je smatrala da su u suprotnosti sa propisima bloka.

Mađarski premijer će se u četvrtak, 1. avgusta sastati sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Briselu.

Orban je podržao njenu kandidaturu i rekao da očekuje pomirljiviji stav u vezi sa Mađarskom, ali i drugim zemljama u regionu, koje su često protiv većine u EU po pitanjima kao što su migracije ili ekološki standardi, navodi AP.  Govoreći o ekonomiji, Orban je rekao da je došlo vreme povratka na “ideal konkurentne evropske ekonomije” uz otvaranje većeg broja radnih mjesta i smanjenje poreza.

Orban je rekao da se hrišćanska sloboda našla na udaru i spolja i iznutra.

“Udar iznutra sastoji se u tome što liberali žele da se ukine hrišćanska kultura, a spolja su migracije. Cilj, ako ne i svrha, migracija je uništenje Evrope, onakve kakvu poznajemo”, rekao je Orban.

On je naveo da je jedini način da se ojača Mađarska u narednih 15 godina da se ustane protiv “liberalizma i liberalnog internacionalizma”.