Palata Republike Srpske – pres konferencija

Pratite #press #konferencija #uživo iz Palate Republike Srpske – pres konferencija na našoj FB stranici #RTRSvijesti

Publiée par RTRS vijesti sur Jeudi 27 septembre 2018

On je nakon sastanka sa premijerkom Srpske Željkom Cvijanović, te liderima Demokratskog narodnog saveza Markom Pavićem i Socijalističke partije Petrom Đokićem poručio da će postaviti pitanje nadležnosti u okviru Ustava BiH.

Predsjednik Dodik naglasio je da je trenutna vladajuća koalicija najdugovječnija na Balkanu i zahvalio se svojim koalicionim partnerima, DNS-u i Socijalističkoj partiji, na uspješnoj saradnji tokom proteklih 20 godina, uz želju da ta sardnja bude jednako uspješna i u narednim godinama.

Kao primarni cilj zajedničkog 20-ogodišnjeg djelovanja, Dodik je naveo opstanak Republike Srpske, koji se ostvarivao kroz rad u institucijama Srpske, kao i u zajedničkim institucijama.

On je istakao da se duh i povjerenje u institucije Republike Srpske vratilo proteklih godina i da su uspjeli da se prenos nadležnosti više ne nađe na dnevnom redu.

Kada su u pitanju predstojeći izbori, Dodik je apelovao na sve učesnike izbora da se ponašaju u skladu sa zakonom.

Pozvao je na fer i poštene izbore 7.oktobra.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je najvažnije očuvati stabilnost Srpske i njenih institucija.

Ona je, nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i liderima DNS-a Markom Pavićem i SP-a Petrom Đokićem, izrazila zahvalnost što je predvodila Vladu koju je činila koalicija SNSD-DNS-SP.

“Јak smo i stabilan tim i zajedno smo radili i čuvali stabilnost institucija Republike Srpske znajući da nam je to prioritet”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je podsjetila da su posljednjih nekoliko godina u Republici Srpskoj povećane plate, penzije, socijalna davanja, uvedena nova socijalna prava, povećan agrarni budžet, ulagano u sve opštine u Srpskoj, a samo u ovoj godini više od 120 miliona KM.

“Ako tome dodate strateške projekte, kao što je izgradnja Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, auto-puta Banjaluka-Doboj i ostale stvari, onda to pokazuje naš odnos prema Srpskoj i njenim građanima”, dodala je ona.

Cvijanovićeva je ponovila da su za vrijeme vlasti SDS-a i PDP-a penzije isplaćivane za 60 odsto manje od onoga što je pisalo u rješenjima.

“To dovoljno govori kako su radili. Naša vlada je obezbijedila 1,5 milijardi KM za boračke kategorije, a za vrijeme njihove vlasti to je bilo 150 miliona KM. To su parametri, a najvažnije je da mi budemo okupljeni oko ideje jake Republike Srpske koja sama o sebi odlučuje u skladu sa Ustavom”, kaže ona.

Cvijanovićeva je ocijenila da je Republika Srpska mukotrpno stvarana i branjena, a da je ova vlast bila sa građanima u presudnim momentima, ali i kada su realizovani značajni projekti.

Ona je izrazila zabrinutost što postoje mnogi koji atakuju na stabilnost Srpske i miješaju se u izborni proces.

“Pokušavaju na svaki način izazvati poremećaj u sistemu, jer im ne odgovara stabilna vlast, institucije i Republika Srpska. Međutim, vjerujem u razum naših građana i sigurna sam da ćemo ovaj politički zadatak uraditi na adekvatan način”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić je nalgasio da pripadnici ove koalicije idu među građane i dodao da drugi idu u strane ambasade.

“Јedino su građani mjerodavno. Uvjereni si da će ova koalciaj pobijediti. Imamo zalog za ovo što govorim, ali imamo planove i za budućnost Repiblike Srpske. Mi u DNS poštujemo ono što se dogovori. Smatram da je ovo prilika da se aposolutn pobjeda”, istakao je Pavić.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić naglasio je da su iza ove koalicije ostali rezultati.

“Mi smo danas pokazali vrlo jasno da smo kao koalicija jako čvrsti. Građani imaju vjeru, a mi smo opredijeljni da nastavimo da razvijamo Srpsku. Želimo i dalje promovisati jaku Republiku Srpsku. Uvijek smo bili posvećeni ljudima i životima”, dodao je Đokić.