Izborni rezultat i volja građana mora da bude sprovedena. Logično je da će pobjednici koji su istinski predstavnici sva tri naroda u BiH da formiraju vlast, kaže predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Za nju i za narod, jasno je, kaže, da su već drugu godinu gubitnici SDS i PDP, a opet pokušavaju da nađu partnere za vlast na nivou BiH, iako ih narod nije izabrao. U sporazumu SNSD-a, SDA i HDZ-a nema ništa sporno i obavezujuće, to je set principa na kojima će se voditi buduća bh. vlast, koji se ne kose sa već poznatim i utvđenim stavovima institucija, poručuje predsjednica Republike.

– To znači ponovo set različitih mjera reformi, ekonomskih, socijalnih i finansijskih da bismo obezbjedili neko kretanje dalje zato što smo u toku predhodne reformske agende zabilježili određene pomake,  veći rast nivoa zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, bilo je nekih pozitivnih stvari – istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Nepotrebno dugo se čekalo na dogovor. SNSD nije nikoga uslovljavao niti bilo šta problematizovao, rekao je u intervjuu za “Nezavisne” Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a. Uvjeren je da će sve biti završeno u dogovorenom roku. “Znam da je svima stalo da se sve što prije okonča i nastavi evropski put BiH”, naglasio je Dodik.

– Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u parlament, postoji parlamentarna većina. U parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi evropski put, a za to nam treba da se formira Savjet ministara. Rok je 30 dana. Vidjećemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu – poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNDS-a.

Komentarišući optužbe opozicije da je potpisivanjem sporazuma kapitulirao, Dodik kaže da postoji odluka Narodne skupštine Republike Srpske o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, i da je opozicija u Savjetu ministara dozvolila da prođe realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije spoljne politike koja uključuje NATO. Kaže da nije dogovoreno sporazumom da BiH pošalje Godišnji plan za NATO. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže da je opozicija u Srpskoj, sačinila taj plan, a da ga Dodik može prihvatiti samo redukovanog.

– Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao. Nije do predsjednika političkih stranaka da detaljišu te stvari. Taj dan nismo uspjeli da to definišemo, bio sam i s gospodinom Željkom Komšićem. Mi dalje radimo – pojašnjava Bakir Izetbegović, predsjednik SDA-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je za Srnu da neće glasati za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara ukoliko nema odluke o upućivanju Godišnjeg nacionalnog programa za Akcioni plan za članstvo NATO-u. BiH neće poslati taj dokument, tvrdi član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić. Šef Srpskog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenad Stevandić rekao je da se u Sporazumu ne spominje članstvo, već isključivo saradnja sa Alijansom.

– U Članu 3 spominje se samo saradnja, nema nijedne riječi o članstvu. Harangu je pokrenula opozicija s ciljem ostanka na funkcijama – tvrdi Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Integracioni procesi biće nastavljeni u skladu sa Ustavom i zakonima isključivo usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH – poručuju zvaničnici Srpske.