Foto: BETA

“Sve naše delegacije biće sastavljene i od opozicionih stranaka i od nestranačkih ličnosti. Sva buduća rešenja biće nestranačka, ono što ćemo mi predlagati, da to razjasnimo. Što se tiče vlasti, oni u okviru tih delegacija mogu imati i ljude koji su nenadležni, za ovo sve, mi tražimo dogovor vlasti i opozicije”, kaže Borko Stefanović, jedan od lidera SzS i predsednik Levice Srbije.

Stefanović: Aleksandar Vučić je apsolutno nenadležan.

N1: Vi sa njim hoćete?

Stefanović: Mi sa njim nećemo imati nikakve odvojene, parcijalne razgovore, niti želimo, niti on želi sa nama da razgovara. Ali ponavljam, ako ustrojimo ovaj okrugli sto dve delegacije, ako se nađu tu on ili Maja Gojković to je njihova partijska stvar.

Stefanović dodaje i da se poslanici, koji su napustili parlament, neće odazvati pozivu Maje Gojković da u utorak razgovaraju sa njom o poboljšanju rada Narodne skupštine.

S druge strane, predsednik Vučić kaže da mu je mnogo bolje da sa opozicijom ne razgovara i upućuje ih upravo na Maju Gojković.

“Te ultimatume, pet ili šest dana – nisam naučio da prihvatam ultimatume. Ne volim ultimatume, zato samo napred zgazite nas kao juče, rasturite nas, i nemam nikakav problem, a na dijalog u parlament – sa mnom nećete da razgovarate. Ja sam srećan što nećete sa mnom da gubite vreme. Mnogo sam srećan. Bolje, znate, da čitam knjigu i da radim druge važne stvari za Srbiju i da igram šah”, rekao je Vučić.

Međutim, ministar policije Nebojša Stefanović, prema čijoj proceni je na protestu bilo oko sedam i po hiljada ljudi, kaže da je Vučić u subotu uveče hteo da se obrati demonstrantima, ali je odustao kada je video koliko ih malo ima. Sagovornici N1 smatraju da je to omalovažavanje građana.

Da je i sedmoro nezadovoljnih, vlast ne može tako da komunicira s ljudima“, kaže glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović.

“Mene je stvarno rastužilo to likovanje nad malim brojem ljudi, to već deluje i marketinški pogrešno”, navodi novinarka Ljiljana Smajlović.

“Izgleda kao da je on hteo da izađe pred tu masu i kao da razgovara sa njima, međutim, u stvari, u planu je bila samo konferencija za medije iz Predsedništva, da ne bude baš da je Vučić hteo da izađe na binu, apsolutno ne”, kaže analitičar Boban Stojanović.

U Savezu za Srbiju demonstrantima poručuju da se na vlast mora mirnim protestima izvršiti pritisak kako bi došlo do promena, Vučić za demonstrante ima poruku da prestanu sa pretnjama.

“Ajd, upadajte, da vidimo kako ćete da tučete, maltretirate i bilo šta drugo. To je valjda… Što je tikva praznija to je bezobraznija, zato njihovom bezobrazluku kraja nema”, rekao je Vučić.

Vučić jedva čeka da neko upadne negde, jer će onda time pokazati da smo svi “nasilnici” i “fašisti”, to zadovoljstvo mu ne treba pružiti, navodi Borko Stefanović.

Ukoliko se zahtevi ne ispune, opozicija nov protest najavljuje za sledeću subotu – 20. april.