U Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke počelo je svečano postrojavanje Jedinice Žandarmerije, čime je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koja je formirana radi unapređenja bezbednosti Srpske, njenih građana i imovine.

Svečanosti prisustvuju predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

Načelnik Jedinice Žandarmerije MUP-a Srpske Dragoslav Banović predao je raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Nakon postrojavanja jedinice intonirana je himna Republike Srpske „Moja Republika“.

Formiranje Žandarmerije usledilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbednosne izazove sa kojima se suočava Srpska, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

Žandarmerija je popunjena pripadnicima aktivnog sastava MUP-a, prvenstveno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

Prvobitna ideja je bila da se formira rezervni sastav policije, ali se od toga odustalo jer je utvrđeno da bi za to bio potreban duži vremenski period. Stoga je u junu donesena odluka da se formira Žandarmerija.

I ideja o rezervnom sastavu i odluka o Žandarmeriji naišle su na kritike u Federaciji BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime