“Kao što je visoki predstavnik više puta isticao, oni koji negiraju genocid u Srebrenici, glorificiraju ratne zločine i počinitelje ratnih zločina, ili relativiziraju zlo, djeluju izvan domena civilizacijskih vrijednosti. Neshvatljivo je da jedan studentski dom nosi ime osuđenog ratnog zločinca, a da se drugom podiže spomenik. Visoki predstavnik poziva sve građane, javne ličnosti i vlasti da prestanu koristiti takve neodgovorne i gnusne aluzije na nedavnu tragičnu prošlost ove zemlje i da umjesto toga rade na ostvarenju mirne i prosperitetne budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine”, stoji u odgovoru iz OHR-a za N1.

Načelnica općine Kalinovik Milena Komlenović je u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazala da za izgradnju murala nije tražena dozvola.

“Niko nije tražio dozvolu. Niko nas nije kontaktirao”, rekla je Komlenović.

Kemal Pervan, predsjednik Udruženja “Kalinovik ‘92”, kazao je da je Mladićev mural pokazatelj da, i ovoliko godina nakon rata, nema mogućnosti da se Bošnjaci vrate na područje Kalinovika.

“Nema povratka za Bošnjake. Do sada se vratilo pet porodica, a i ovo je način opstrukcije povratka. Mural me ne iznenađuje, a mi ne možemo podignuti spomenik poginulim civilima jer nam Opština ne daje dozvolu”, rekao je Pervan.

Darko Mladić, koji živi u Beogradu, kazao je za tamošnje medije da njegov otac uživa veliku podršku u narodu.

Za mural je srbijanskim medijima rekao da pokazuje da se “ne trebamo stiditi svojih heroja, već im se treba odužiti za ono što su činili za narod tokom teških godina”.

Mladić je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Proglašen je krivim i za progone Bošnjaka i Hrvata u većem broju općina, među kojima je i Kalinovik.

Na presudu su se žalili i haški tužioci i Odbrana, a konačna presuda se očekuje naredne godine.