foto: BETA

Podsetimo, u Patrijaršiji je rano jutros održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, ministra spoljnih poslovga Ivice Dačića i patrijarha SPC Irineja. Povod za taj sastanak je Platforma za dijalog sa Srbijom koju je usvojila kosovska skupština.

Nakon jutrošnjeg sastanka, Vučić je obraćajući se medijima rekao da je nasastanku preneo patrijarhu Irineju šta sadrži paltfoma Prištine i obrazložio koliko to opasnosti nosi i koliko je teška situacija u kojoj se Srbija nalazi.

“Zahavalan sam patrijarhu i članovima Sinoda SPC, koji su imali volje da me saslušaju. Mi smo doneli patrijarhu i ostalima tekst paltforme koju su kosovski Albanci usvojili za potrebe prekida dijaloga sa Beogardom i upoznali ih sa svim akcijama i šta su činili – od nesprovodjenja Briselskog sporazuma, preko taksi, do paltforme koja je u stvari pokazatelj koliko neki ljudi žele izazivanje krize i izazivanje problema, a ne rešavanje problema”, reka je Vučić.

Mi smo tačku po tačku, pricip po princip obrazložili i rekli koliko to opasnosti nosi i koliko je teška situacija u kojoj se Srbija nalazi.

Patrijarh Spske pravoslavne crkve Irinej rekao je da je bitno da država i crkva imaju isto mišljenje o problemu i isto mišljenje o tome kako da reaguju na problem, u situacijama kakva je sada oko Kosova i Metohije.

Poglavar srpske crkve rekao je novinarima, posle sastanka koji je inicirao predsednik Vučić nakon što je Priština donela platformu, da je razgovarano o stanju u zemlji, posebno na Kosovu i Metohiji, gde iz dana u dan postaje, kako kaže, situacija sve teža.

Naglasio je da su ovakvi sastanci veoma važni i potrebni, te poželjni da budu češći, čim se problemi javljaju. Bitno je, dodao je, da zajedno država i crkva traže najbolje rešenje i stav. Današnjem sastanku U Patrijaršiji prisustvovali su i premijerka Ana Barnabić i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić.