Rusija će tokom 2023. godine predsedavati organizacijom a na samitu su predstavljeni osnovni prioriteti za narednu godinu.

Na samitu su učestvovali predsednici Kirgizije, Belorusije, Kazahstana i premijer Jermenije, a od država posmatrača premijer Uzbekistana, dok se predsednik Kube obratio video-linkom.

Razmotrena su pitanja koja se tiču aktivnosti organizacije, jačanje integracionih procesa, bolje funkcionisanje jedinstvenog tržišta robe i usluga.Putin je tokom obraćanja, izmeću ostalog, rekao da su cene energenata na Zapadu daleko više nego u zemljama Evroazijske ekonomske unije.

„Tarife, cene energenata u zemljama Unije se kardinalno razlikuju od onih na Zapadu. Razlika u cenama gasa u zemljama Evroazijske ekonomske unije i Evropske unije je 10 i više puta“, ukazao je on i dodao da ti pokazatelji stvaraju uslove za ekonomski razvoj.

Lideri su posle samita potpisali 15 dokumenata, saopštio je Kremlj.Između ostalog, potpisana je odluka o početku pregovora sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o sporazumu o slobodnoj trgovini, kao i odluka o određivanju prioriteta u procesu liberalizacije usluga s ciljem formiranja jedinstvenog tržišta usluga u okviru organizacije.