Peti protest građana protiv nasilja pod sloganom “Jedan od pet miliona” održan je danas u Beogradu. Protest je počeo u 18 sati. Na početku su govorili glumci Branislav Trifunović i Radoslav Milenković, a zatim su okupljeni građani prošetali beogradskim ulicama. Incidenata nije bilo. Organizatori su za sledeću subotu najavili novo okupljanje.

Na čelu kolone stajali su veliki transparenti “Jedan od pet miliona” i “Stop krvavim košuljama” i dobošari.

Ispred kolone je bio kamion sa ozvučenjem sa koga se puštala muzika, između ostalog, i pesma grupe SevdahBABY “Barbara, The Singing Bot”.

Okupljeni su nosili srpske zastave, transparente “Počelo je”, “Ti brojiš, mi odbrojavamo”, duvali su u pištaljke i trube.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde je protest počeo, deljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima je pisalo “Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona”.

Nije bilo novih zahteva okupljenih, a izostale su i zvanične procene o broju učesnika protesta. Reporterka N1 rekla je da su pored nje prošle “hiljade građana”.

“Laž nije drugo mišljenje”

Okupljeni na protestu “Jedan od pet miliona” ispred zgrade Radio televizije Srbije zatražili su da se sa funkcija povuku generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović.

Sa kamiona je pročitano otvoreno pismo u kome ih pozivaju da se povuku sa funkcija jer svaki dan umesto činjenica emituju na javnom medijskom servisu laži i klevete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je rečeno, njihova dužnost kao novinara je da emituju istinu i da se odupru cenzuri i svakoj vrsti pritiska.

“Laž nije drugo mišljenje”, čulo se sa kamiona uz povike “Nije sprski ćutati” što je naziv emisije koju je nekada vodio i uređivao Dragan Bujošević.

Ispred RTS upaljene su baklje i raširen je transparent “Počelo je”, a puštani su špica za Dnevnik i delovi govora Aleksandra Vučića kao i najave spikera o Vučićevim aktivnostima.

Kao i prethodne subote, u Takovskoj ulici učesnike protesta dočekao je veliki transparent “Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu”.

Okupljeni su pre RTS-a bili i ispred zgrade u kojoj je sedište predsednika Srbije. Oni su se tamo zaustavili da bi kako su rekli, pomogli Vučiću da ih lakše prebroji, a potom sa razglasa pustili pesmu Đorđa Balaševića “Dno dna” i uzvikivali “Vučiću lopove”.

Trifunović poručio Bujoševiću: Nije srpski ćutati

Glumac Bane Trifunović je na početku protesta pročitao pismo upućeno glavnom uredniku RTS-a Draganu Bujoševiću, u kojem ga, između ostalog, poziva da se povuče s tog mesta, jer je, kako kaže, zloupotrebio svoj položaj i poručio mu: “Dragane Bujoševiću, nije srpski ćutati”.

“Bujoševiću, vreme je da te građani podsete na neke činjenice. Građani koji plaćaju pretplatu za javni servis podsećaju te da si odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti. Građani te podsećaju da si u obavezi da poštuješ pravo građana da znaju istinu, da ne koristiš javni servis u propagandne svrhe, da nemaš pravo da menjaš činjenice i obmanjujes javnost”, kazao je Trifunović sa govornice.

Glumac Radoslav Rale Milenković je, govoreći na protestu, rekao da okupljeni građani nisu “ni gluplji, ni lenji, ni veći ološ, ni veći neradnici, ni izdajnici, od bilo kog običnog čoveka u svetu”.

“Mi smo mi, nismo mi ni gluplji, ni lenji, ni veći ološ, ni veći neradnici, ni izdajnici, od bilo kog običnog coveka u svetu…I zato imamo pravo da svi mi – ološ, šljam, lenštine i izdajnici, kao i ovo malo finih ljudi među nama, živimo normalno u zemlji u kojoj su zakoni jednaki za sve i u kojoj od svog rada možemo da hranimo svoje porodice”, kazao je Milenković.

Organizatori su ranije na Fejsbuk stranici “Stop krvavim košuljama” objavili zahteve, među kojima “da MUP prebrojava kriminalce, a ne demonstrante”, “Da se zapošljavamo znanjem, a ne partijskom knjižicom”, “Da se grad kiti SMS porukama, a deca leče državnim novcem”.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle prvog protesta u Beogradu 8. decembra rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudi, da bi posle izjavio da je spreman da sasluša nezadovoljne građane, ali da neće da podleže pritiscima opozicije.