Komentarišući tvrdnje Stejt departmenta da je Narodna skupština napravila pogrešan korak odbijajući izvještaj Komisije o Srebrenici, Stevandić je naveo da je najveće iznenađenje da takva poruka dolazi od zemalja koje po demokratskim standardima predstavljaju neku vrstu uzora.

“Smatramo da je to tipična manipulacija koja je vezana za informacije koje dolaze preko određenih službi u Sarajevu koje su na vrlo ružan način dezinformisale i uputile američku administraciju na pogrešne zaključke”, istakao je Stevandić.

On je naglasio da ono što je posebno važno jeste činjenica da postoji apsolutni konsenzus svih Srba, bez obzira u kojoj se političkoj, entičkoj ili nekoj drugoj formaciji ili organizaciji nalaze, da je potrebno saznati istinu.

“Saznavanje istine trebalo bi da je interes svih nas, ne samo Srba. Oni koji se protive njenom saznavanju i koji se protive našem pravu da srpske žrtve tretiramo ravnopravno, kao i sve duge, sigurno nemaju ništa ljudsko u sebi i satkani su od licemjerne srbofobije koja je neprimjerena standardima 21. vijeka”, poručio je Stevandić.

Komentarišući to što prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i general Ratko Mladić u potpunosti podržavaju odluku parlamenta Srpske da odbaci izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, Stevandić je napomenuo da bi oni sigurno imali bolji tretman da se nije toliko dugo odlagala revizija onoga što je ova komisija uradila.

“Činjenica je da je oko 50 ljudi, koji se nalaze na spisku ubijenih i sahranjenih u Srebrenici dalo izjave da su u stvari živi, a da ne govorimo o toj strašnoj i morbidnoj činjenici da se srpske žrtve ne broje. Nema te istine i te pravde koja će biti prihvatljiva ukoliko se bilo koje žrtve zapostave”, rekao je Stevandić.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine – o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.