Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila da će odnosi Srpske i Srbije i dalje jačati.

– Zadovoljstvo mi je što smo okupljeni u Banjaluci. Ovo je već postalo naše uobčajeno okupljanje. Tako pokazujemo i snagu naših veza, međusobno poštovanje, ali opredijeljenost da zajedno radimo i sarađujemo – istakla je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Dan državnosti Srbije praznik i u Republici Srpskoj.

– Na ovom divnom prijemo kojeg je organizovao konzul okupili su se svi iz političkog, javnog i privrednog života Republike Srpske, upravo da pokažemo tu snagu i jedinstvo koje imamo sa Srbijom- izjavio je Dodik.

On je naglasio da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti i mira na Balkanu.

– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to pokazuje gotovo svaki dan. Naravno da oko ideje mira trebamo biti svi okupljeni. Srbija u tom pogledu može da služi kao primjer. I ja želim da čestitam Srbiji Dan državnosti – istakao je Dodik.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao da Srbija i Republika Srpska nikad nisu bili u boljim odnosima kao što su sada.

– Meni je zadovoljstvo da konstatujem, a i svjedok sam tokom mog mandata u Banjaluci da je Srbija, ne samo deklarativno, već i materijalno pomogla Republici Srpskoj – dodao je Nikolić.

On je naveo da je Srbija u proteklom periodu uložila 22 miliona evra u razne projekte u Republici Srpskoj.

Nikolić i Cvijanović (Foto: RTRS)
Nikolić i Cvijanović (Foto: RTRS)

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici vjerskih zajednica, te zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Srpske i BiH.

Obilježavanje Dana državnosti Srbije - Vladimir Nikolić
Obilježavanje Dana državnosti Srbije – Vladimir Nikolić
Obilježavanje Dana državnosti Srbije - Dodik i Nikolić
Obilježavanje Dana državnosti Srbije – Dodik i Nikolić

U Srbiji će sutra biti proslavljen Dan državnosti u znak sjećanja na Sretenje 1804. godine kada je u Prvom srpskom ustanku počelo oslobađanje od Turaka, te na isti datum iz 1835. godine kada je donesen prvi moderni ustav Srbije – Sretenjski ustav.