Foto: SRNA

Arhijereji, sveštenici i vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) zatražili su danas od crnogorske vlade da, “u razumnom roku”, povuče predloženi zakon o slobodi vjeroispovesti i da pripremi novi ili će, u suprotnom, SPC još odlučnije braniti svoja prava.

Poruku Trojičindanskog sabora u Podgorici velikom broju okupljenih vjernika ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja pročitao je episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije, a njegove riječi su četso prekidane aplauzom i uzvicima odobravanja.

– Ukoliko Vlada Crne Gore to što skorije ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava – poručio je episkop Јoanikije.

Prema njegovim riječima, više je nego jasno da se Prijedlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama.

Vladika Јoanikije naveo je da je Prijedlog zakona pripremljen jednostrano, da su Crkva čijim predstavnicima nije omogućeno učešće u Radnoj grupi za izradu zakona, što predstavlja presedan svoje vrste.

Prema navodima iz poruke Sabora, zakon nije u funkciji civilizovanog i pravno utemeljenog regulisanja prava na slobodu vjeroispovijesti i pravnog položaja Crkve i vjerskih zajednica već isključivo protiv Crkve i elementarnih prava i sloboda pravoslavnih sveštenika i vjernika.

U poruci je istaknuto da postoje i druga pitanja koja duboko vrijeđaju dostojanstvo počev od toga da se Crkva i vjerske zajednice na prikriven način zapravo prikazuju kao kriminalne organizacije.

– Stvar je dovedena do apsurda, jer se Crkva koja je vijekovima sa svojim narodom i dobrotvorima gradila, čuvala i obnavljala svetinje služeći u njima Svete službe Božje, optužuje da je navodno `nezakonito stekla pravo svojine nad pravoslavnim hramovima i crkvenim zemljištem` iz vremena Kraljevine Crne Gore – navodi se u poruci.

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije govorio je o Saboru, pravoslavlju i pozvao je one “koji bi da skrnave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu”.

Amfilohije je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski “da ne stvaraju razdore i mržnju”.

Poručio je okupljenima je da su “zlo, grijeh i smrt opaka zla koja gospodare ljudima u svijetu”.

– Postoje dvije vrste sabora ovdje na zemlji. Sabor u ime božanske ljubavi, i drugi, sabor oko demonske sile. Koja uništava i skrnavi ljudsko biće i zemaljske narode – rekao je Amfilohije.

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je crnogorskoj vlasti da odustane od zakona i otimalja imovine SPC.

On je saopštio istorijat kako je ćivot Svetog Vasilija dospio u Manastir Ostrog i istakao da Crnogorci ne treba da ljute Hercegovce.

-Nemojte nas ljutiti, jer možemo uzeti ćivot Svetog Vasilija Ostroškog u prenijeti ga u Hercegovinu, u njegovo rodno mjesto – poručio je vladika Atanasije.

Prethodno je u Sabornom hramu u Podgorici služena Sveta arhijerejska liturgija uz molitveno učešće hiljada vjernika iz svih krajeva Crne Gore.

Liturgiju su služili mitropolit Amfilohije i episkopi budimljansko-nikšićki Јoanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom.

Prema saznanjima “Večernjih novosti”, prije održavanja sabora na nekoliko mjesta policija je zaustavljala autobuse što je dodatno usporavalo njihov dolazak u glavni grad Crne Gore. Desetak autobusa iz Priboja zaustavljeno je na granici i za sada im nije omogućeno da uđu u Crnu Goru, javljaju “Novosti”.