Odlukom koju je donio sudija Žan-Klod Antoneti, iz apelacionog vijeća su izuzeti zbog “utiska da su pristrasni” predsjedavajući Teodor Meron i članovi Karmel Ađijus i Liu Daćun.

Sva trojica su dugogodišnje vodeće sudije Haškog tribunala. Meron je bio dugogodišnji predsjednik Tribunala, a sada je predsjednik rezidualnog Mehanizma, pravnog nasljednika tog suda.

Ađijus je bio potpredsjednik i predsjednik Tribunala, a sudija Liu Daćun potpredsjednik.

Danas objavljenom odlukom, sudija Antoneti praktično je usvojio argumente Mladićeve odbrane da sudije Meron, Ađijus i Daćun nisu nepristrasne zato što su učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri VRS osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Sudija Ađijus predsjedavao je vijećem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor.

Sudija Meron predsjedavao je apelacionim vijećem koje je potvrdilo prvostepenu osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru.

Meron je predsjedavao i žalbenim vijećem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godina zatvora.

Kineski sudija Daćun bio je predsjedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Umjesto njih, današnjom odlukom, u apelaciono vijeće koje će razmatrati Mladićevu žalbu postavljene su sudije Emparani Mami Ričard Radžonson, Priska Matimba Nijambe i Geberdao Gustave Kam.

U apelacionom veću, po danas objavljenoj odluci, biće i sudije Sejmor Panton i Elizabet Ibanda-Nahamija.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića, Haški tribunal je u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor. Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba.