Foto: arhiva/RTRS

“Tragamo za srpskim masovnim grobnicama na Ozrenu koje su prethodno bile obilježene i dolazimo do određenih svjedoka bošnjačke nacionalnosti koji nam daju informacije gdje su izmješteni posmrtni ostaci lica srpske nacionalnosti”, rekao je Grabovac.

Grabovac je naveo da se na području Ozrena i dalje traga za još 126 Srba sa spiska nestalih iz Republike Srpske, a da je do sada pronađeno 313 od ukupno 439 nestalih sa ovog područja.

“Na osnovu svjedočenja ovih svjedoka na lokaciji Podcjelovo na Ozrenu, na području opštine Zavidovići, 29. oktobra su ekshumirani posmrtni ostaci tri lica srpske nacionalnosti koja su ubijena 1995. godine na lokalitetu Vozuće”, rekao je Grabovac.

Posmrtni ostaci prevezeni su u Banjaluku u nadležnost Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, gdje će biti uzeti uzorci kostiju radi utvrđivanja identiteta i uzroka smrti, DNK analizom.

Istražilac Tužilaštva BiH koordinisao je procesom ekshumacije u kojem su učestvovali predstavnici Instituta za nestala lica BiH, Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, kao i službenici Policijske stanice Zavidovići.

Na istom lokalitetu prošle godine su ekshumirani posmrtni ostaci devet lica.

U napadu na Ozren i Vozuću, u ofanizivama “Uragan” i “Farz” učestvovalo je 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korupusa takozvane Armije BiH, uključujući i odred “El mudžahedin”.

Za te zločine se pred Sudom BiH sudi bivšem komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu.