screenshot

“Prva stvar zbog koje je važna dvotrećinska većina je, da kad srpski član Predsjedništva stavi veto na bilo koji pokušaj druga dva člana člana da ga preglasaju, veto ide u Narodnu skupštinu i dvotrećinska većina je potrebna da taj pokušaj pregalasavanja postane ništavan”, pojasnio je Kovačević.

Govoreći o formiranju patriotskog bloka za Republiku Srpsku na nivou BiH, koji zagovara srpski član Predsjedništva BiH, Kovačević je rekao da se SNSD zalaže da svi oni koji iz Republike Srpske idu na nivo BiH, tamo treba da zastupaju interese Srpske, a ne bilo koje stranke, pojedinca ili organizacije.

“Iz tog razloga se zalažemo za patriotski blok za Republiku Srpsku koji će na najbolji način zaštititi interese RS-a i građana, koji su ih i poslali u Sarajevo”, istakao je Kovačević.

Kovačević je za N1 rekao da je SNSD odnio apsolutnu pobjedu na Opštim izborima, gdje je stranka osvojila najveći broj glasova i za Narodnu skupštinu Republike Srpske i za parlament BiH.

On je podsjetio da je Dodik izabran u Predsjedništvo BiH sa najvećim brojem glasova u odnosu na druga dva kandidata, a oborio je i rekord u broju glasova koje je dobio jedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Govoreći o izboru Željke Cvijanović za predsjednika Srpske, Kovačević je istakao da su građani prepoznali sve rezultate za koje je ona direktno zaslužna kao dosadašnji premijer, te dodao da je Cvijanović osvojila više glasova od Mladena Ivanića na ovim i na prošlim izborima, kada mu je bila protivkandidat za člana Predsjedništva BiH.

“U Parlamentarnoj skupštini BiH imaćemo šest poslanika i bićemo ubjedljivo najveća snaga iz Republike Srpske”, naglasio je portparol SNSD-a.

Što se tiče Narodne skupštine Republike Srpske, on je rekao da će SNSD imati 28 poslanika, uz dva poslanika iz grupe Obrena Petrovića, te koalicionim partnerima – DNS-om, Socijalističkom partijom, Ujedinjenom Srpskom i NDP-om.

“To je već jedan ozbiljan politički blok za Repubiku Srpsku”, istakao je on.

Komentarišući odluku SNSD-a da predloži Radovana Viškovića za mandatara za sastav Vlade Srpske, Kovačević je naglasio da je Višković dobar kandidat za tu poziciju.

“To je čovjek koji je obavljao odgovorne funkcije na način da je u dva mandata vršio funkciju šefa Kluba poslanika SNSD-a u republičkom parlamentu i da je taj posao radio na dobar način, pogotovo u posljednjem mandatu kad smo imali brojne krizne situacije u Narodnoj skupštini. Radovan Višković je doktor nauka, univerzitetski profesor, neko ko ima uskustva i u privredi”, pojasnio je Kovačević.

Nakon što je DNS smijenio Nedeljka Čubrilovića sa mjesta potpredsjednika stranke, Kovačević kaže da je SNSD razgovarao nedavno sa DNS-om, te im je ponuđeno da ponovo imaju predsjednika Narodne skupštine, ali da je Čubrilović jedini čovjek koji je prihvatljiv za SNSD da radi taj posao .

“Više od 20 godina sarađujemo sa DNS-om i nastavljamo da sarađujemo. DNS je za nas neupitan partner za razvoj Republike Srpske. Postoje tri čovjeka koje smo prepoznali kao ljude koji su radili protiv interesa koalicije i protiv pojedinačnih kandidata Dodika i Cvijanovićeve. Mi ne možemo tražiti da ih isključe, ali rekli smo da na njih ne računamo u kapacitetu koji imamo u Narodnoj skupštini Srpske”, rekao je Kovačević.

On je naveo da se vode razgovori sa mnogim ljudima, ali nije htio potvrditi da postoje razgovori sa Mićom Mićićem i Milovanom Bjelicom iz SDS-a.

“Defintivno unutar SDS-a je došlo da dijeljenja na dva tabora, na jedan koji želi da ostavi sve isto i da nastave sa tom politikom, i na drugi blok koji kaže – stanite moramo nešto da promijenimo”, dodao je Kovačević.