U saopštenju se ističe da ne postoji opravdanje za istražne i pravosudne organe Beograda i Prištine, kao ni razlog koji bi i jedne i druge oslobodio odgovornosti zbog vođenja postupka bez rezultata.

„Činjenica da je posle skoro tri godine od ubistva sudski postupak vraćen na sam početak, najdirektnije govori o smišljenom opstruiranju u otkrivanju nalogodavaca i izvršilaca „ovog gnusnog zločina“, naveli su SNF i „Otadžbina“.

U saopštenju se dodaje da se nadaju da su ćutanje i prikrivaje činjenica o ubistvu teška krivična dela i da će i za ta dela odgovorni biti procesuirani.Vlajić: Sve liči na to da ubistvo Olivera Ivanovića želi da se zaboravi

Advokat i prijatelj ubijenog kosovskog političara Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić ocenio je danas da je optužnica za ubistvo „slaba i veoma slabo dokazana“.

Vlajić je za televiziju N1 rekao da nema novih informacija iz tužilaštva, kao i da zbog svega što se do sada desilo, „sve liči da ubistvo Olivera Ivanovića želi da se zaboravi“.

„Optužnica je vrlo slabo sročena i vrlo slabo dokazana. Sud retko vraća optužnice na doradu, osim kada je u slučaju očigledno da se po njoj ne može postupiti. Do sada su optužnice podnošene dva puta, teško je shvatiti zašto je to urađeno, ali uprošćeno rečeno, radnje okrivljenih uopšte nisu individualizirane, nisu uprošćene na takav način da može da se kaže šta je ko od njih uradio. Zato je i vraćeno na ponovni postupak“, rekao je Vlajić.

Kako je kazao, ceo postupak je „od početka ličio na ‘ping-pong’ između Beograda i Prištine“.

„Obe strane su se trudile da dokažu da sa ubistvom, i tim slučajem nemaju ništa. Priština je tu bila brža, izašla je sa nekakvim dokazima, ali niko od nas iz srpske zajednice na Kosovu nije uveren da je ta optužnica osnovana. Iz tužilaštva ne stižu nikakve informacije. Nisu stizale od samog početka“, rekao je Vlajić.

On je naveo da se „Olivera setimo samo kada su godišnjice, ili kada se desi nešto“.

„O tome više niko ne govori, i prilično sam siguran, da prava volja, pravosudna i politička, i pravo istraživanje tog predmeta se nije ni desilo“, rekao je Vlajić.
On smatra da je politička zaostavština Ivanovića „iščilela“, jer nema nijednog političara koji zastupa njegove ideje i koji narodu može da garantuje ono što je Ivanović mogao. Vlajić je ukazao da je bezbednost na severu Kosova nestabilna, kao i da „mala iskra može da dovede do teških posledica“.

Komentarišući poziv opozicije iz Beograda da građani u Kosovskoj Mitrovici upale sveće na mestu gde je Ivanović ubijen, Vlajić naglašava da će se pojaviti oni ljudi koji su Olivera voleli i poštovali.

„Ako je godišnjica, normalno je setiti se čoveka koga ste voleli i poštovali. Ne znam zašto bi se neko plašio. Podsetiću da su Oliverovi politički protivnici na istom mestu prošle godine došli i zapalili sveće“, rekao je Vlajić.

Optužnicu za ubistvo Ivanovića, podiglo je Specijalno tužilaštvo u Prištini u decembru 2019. a na njoj su se našla imena lica optuženih za krivična dela, koja se odnose na organizovanje i pomoć u izvršenju ubistva.

Optužnica je u međuvremenu vraćena na ponovni postupak, na osnovu odluke Apelacionog suda, koji je usvojio žalbe odbrane optuženih.