Prema saznanjima Srne, trenutno poziciju vršioca dužnosti pomoćnika ministra za bilateralne odnose obavlja Branimir Mandić, dok je na rukovodećoj poziciji i Đorđe Latinović kao rukovodilac samostalne organizacione jedinice koji obavlja dužnost vršioca dužnosti glavnog inspektora.
U MIP-u su još dvoje rukovodilaca samostalnih organizacionih jedinica, Biljana Marilović u Odjeljenju za planiranje i informisanje i Nebojša Regoje u Kancelariji za odnose sa javnošću.
“Ova vrsta kakvog-takvog balansa je uspostavljena nakon brojnih medijskih natpisa da Srba u MIP-u nema na rukovodećim pozicijama, a i podatak da od 14 rukovodećih pozicija četiri pripadaju Srbima, od čega su dva vršioci dužnosti, ipak je manje od 37 odsto kako tvrdi ministar inostranih poslova Bisera Turković”, rekao je sagovornik Srne, koji je želio da ostane anoniman.
On je ukazao i na to da polovina rukovodilaca srpskog naroda u statusu vršilaca dužnosti najdirektnije dokazuje kako se Srbi tretiraju u MIP-u.
“Takav status Srba u MIP-u nije ništa drugo do zamazivanje očiju jer do prije mjesec dana u MIP-u su na rukovodećim pozicijama bila samo tri pripadnika srpskog naroda”, istakao je sagovornik Srne.
Isti izvor je objasnio da u prvi red rukovodilaca spadaju ministar i zamjenik ministra, a u drugi red sekretar i četiri pomoćnika ministra, pa potom rukovodioci šest samostalnih jedinica.
“Kada je riječ o Srbima još nekoliko njih obavlja funkciju šefova odsjeka ali oni ne spadaju u rukovodeće državne službenike”, rekao je izvor Srne u MIP-u.
Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković tvrdi da se u tom ministarstvu na čelnim pozicijama nalazi više od 37 odsto Srba.
Na pitanje o nacionalnoj strukturi zaposlenih u MIP-u, Turkovićeva je odgovorila da je na “Fejsbuku” napisala podatke o tome, a da ne zna sada odgovoriti bez papira.
Ona tvrdi da u MIP-u postoji “dobar nacionalni odnos zaposlenih” i misli da se 37 odsto i više srpskog kadra nalazi na čelnim pozicijama.
Navela je i da ovo ministarstvo nije u mogućnosti da mijenja kadar i da je polovina zaposlena u diplomatsko-konzularnoj mreži.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime