Foto: SRNA/arhiva

“Želimo da potvrdimo naše zajedničke napore u koncipiranju vlasti u Srpskoj i u zajedničkim organima BiH. Učiniću sve da Republika Srpska što prije dobije konstituisane institucije da bi mogla pristupiti usvajanju strateških dokumenata”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvovao obilježavanju Mitrovdana, krsne slave DNS-a.

Komentarišući izjavu lidera DNS-a Marka Pavića da se neće odreći svojih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik je rekao da to niko i ne traži.

“Nismo zadovoljni radom nekih ljudi. SNSD ima kalkulaciju i ne tražim da neko bude izbačen iz neke partije, ali moramo znati na koga možemo računati. Svaki poslanik i iz SNSD-a koje izgubi povjerenje rukovodstva stranke snosiće sankcije i u to se ne smije sumnjati”, kaže Dodik.

On je ponovio da će potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković biti mandatar za sastav Vlade Srpske.

“Politiku ne možemo svoditi na to kome koje mjesto pripada u vlasti. Imamo ozbiljnih pitanja koje moramo da uradimo, među kojima je i promjena mentaliteta mnogih ljudi koji dobiju odgovorne dužnosti”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je glavni prioritet Republika Srpska i njeno pozicioniranje i da to moraju svi raditi u Srpskoj i na nivou zajedničkih institucija BiH.

“Onaj koji to ne bude radio, neće biti potreban, jer je važna struktura koja može iznijeti probleme vremena koje dolazi i da bude manifestovana nacionalana i patriotska struktura”, rekao je Dodik.

On je naglasio da mu je cilj stabilna većina u Narodnoj skupštini Srpske, koja će obezbijediti da sve nesmetano funkcioniše.

“Meni je drago što je NDP odlučio da razgovara sa SNSD-om o projektima jake Srpske. Poštujemo njihov kapacitet u Narodnoj skupštini od četiri poslanika. U skladu sa poslaničkim kapacitetima, odnosićemo se prema političkim partijama, jer hoćemo da imamo čist račun. Želimo strukturu koja funkcioniše i koja je odgovorna institucijama Srpske, predsjedniku, Narodnoj skupštini i Vladi”, rekao je Dodik.

On je ponovio da se mora promijeniti odnos onih koji budu na nivou BiH.

“Položiću zakletvu u Narodnoj skupštinu i predložiću novi zakon kojim će biti propisano da svi iz Srpske koji budu birani za nivo BiH moraju položiti zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ta odgovornost mora biti vidljiva”, rekao je Dodik, koji je novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH.