Foto: tasajka.com

“Grčka će svoje granice otvoriti 1. jula za sve one koji žele da provedu odmor u njoj – bez obaveznog četrnaestodnevnog karantina, odnosno bez testiranja na kovid-19, uz izuzetak onih zemalja koje u tom trenutku budu imale nepovoljniju epidemiološku sliku”, istakla je Krstićeva.

Krstićeva je rekla da će od 15. juna granica biti otvorena za državljane onih zemalja koje imaju ohrabrujuće epiodemiološke podatke.

“Za sada se zna da su to Srbija, Bugarska, Njemačka i baltičke zemlje, a da li će i BiH biti jedna od zemalja čiji će državljani već od 15. juna moći da posjete Grčku – tu informaciju uskoro očekujemo. Međunarodni letovi sa aerodroma Elefterios Venizelos se ponovo uspostavljaju 15. juna, a od 1. jula se uspostavljaju međunarodni letovi i na svim ostalim aerodromima u Grčkoj”, precizirala je Krstićeva.

Ona je dodala da će kopneni granični prelazi takoće biti otvoreni.

“Ostaje još da vidimo da li će tranzitne zemlje otvoriti svoje granice. Nadamo se da hoće, s obzirom na trend u zemljama regiona”, rekla je Krstićeva.

Kada je riječ o osobama koje imaju radnu, odnosno boravišnu dozvolu u Grčkoj, za njih, kako konstatuje Krstićeva, ulazak u zemlju nikada nije bio onemogućen, ali su mjere četrnaestodnevnog karantina, odnosno obavezno testiranje na virus korona, i dalje na snazi.

Krstićev je rekla da se u Grčkoj trenutno nalazi izvjestan broj državljana BiH koji su se u trenutku zatvaranja granica tu zatekli iz privatnih ili poslovnih razloga.

“Ambasada BiH raspolaže podacima za ona lica koja su joj se obratila i tražila informaciju ili pomoć”, rekla je Krstićeva.

Ona je istakla da su zaposleni u Ambasadi sve vrijeme bili konstantno na usluzi građanima BiH i pružali im relevantne informacije.

“Našim državljanima smo savjetovali da, ukoliko su u mogućnosti, ne napuštaju mjesto u kojem su se zatekli, dok smo onima koji su bili primorani da se vrate u BiH pružili pomoć u vidu obezbjeđivanja tranzitnih dozvola kroz zemlje na putu do BiH”, rekla je Krstićeva.

Na pitanje da li u Grčkoj ima državljana BiH koji su pozitivni na virus korona ili da li ima umrlih državljana BiH u Grčkoj u vrijeme epidemije, Krstićeva je rekla da nemaju informaciju da je iko od državljana u Grčkoj pozitivan na korona virus.

“Nemamo informacija da je neko pozitivan na virus korona, a umrlih nije bilo”,
naglasila je Krstićeva.