Cvijanovićeva je nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske istakla da time počinje dogovoreno postepeno usklađivanje koeficijenata prosvjetnih radnika sa ostalim u javnom sekotru.

“To usklađivanje je planirano u trogodišnjem periodu, ali naš cilj je da se to izjednačavanje postigne u dvogodišnjem periodu, što će zavisiti od finansijske situacije, ali ako se sve nastavi ovako kako je sada, tu neće biti problema”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je podsjetila da su do sada ispoštovane tri stavke koje se odnose na povećanje plata prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj.

“Kao što smo i dogovorili, ispoštovali smo povećanje minimalne plate za sve radnike na 440 KM, s tim što je u javnom sektoru to povećanje 450 KM. Druga stavka je obaveza iz memoradnduma koji smo potpisali sa Savezom sindikata da svako rasterećenje poslovadaca mora da se odrazi na plate radnika, tako da smo povećanjem neoporezivog dijela dohotka omogućili povećanje plata za 30 KM svim radnicima u Republici Srpskoj”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je treća obaveza podrazumijevala postepeno izjednačavanje koeficijenata radnika u prosvjeti sa ostalim u javnom sektoru, što počinje od januara naredne godine.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić istakao je da je zadovoljan što je nakon dužeg perioda počelo usklađivanja platnih koeficijenata za radnike u ovom sektoru.

“Ubijeđen sam da će Vlada u narednom periodu ispoštovati zaključak Narodne skupštine iz 2007. godine, kojim je precizirano ujednačavanja platnih koeficijenata”, rekao je Gnjatić.