Foto: RTRS

Najavljeno – učinjeno. Bivši i sadašnji premijeri iz SNSD-a zajedno sa liderom te stranke Miloradom Dodikom, tražili su rješenje za povećanje plate radnicima u Srpskoj. Nakon manje od sat vremena, pred medije su izašli sa prijedlogom mjera. Najniža plata od prvog januara biće 500 KM. Rast svih plata u javnoj upravi podijelili su u platne razrede.

– One plate koje su sada 500 KM biće povećane za 20 odsto, plate od 500 do 1.000 KM biće povećane za 10 odsto, a plate od 1.000 do 1.800 KM biće povećane za sedam odsto, dok će plate budžetskih korisnika preko 1.800 KM biti povećane za pet odsto – precizirao je Dodik.

Zbog ovog povećanja, u budžetu će biti neophodno obezbijediti 70 miliona KM. 25 miliona potrebno je obezbijediti za plate u zdravstvu, koje se od 1. oktobra obračunavaju prema novoj cijeni rada od 145 KM. SNSD nema namjeru da tu stane, kada je riječ o ovom sektoru.

Dodik je pojasnio da ćeplate medicinskim sestrama biti povećane za 80 KM i da će one imati platu od 1.100 KM, dok bi plata ljekara specijalista iznosila 2.073 KM bez dežurstava koja se plaćaju i obezbjeđuju u skladu sa zakonom.

Politika plata, prema Dodikovim riječima, biće dominantna politika SNSD-a. Cilj je, kaže, zadržavanje radnika i dodatna stabilizacija i sigurnost isplate plata.

– Vodili smo računa da se ne ide sa povećanjem koje bi ugrozilo redovnost isplate i da se ne povećavaju plate koje bi napravile dubioze u javnim računima i na taj način se približili povećanju prosječne plate od 1.000 KM – rekao je Dodik.

Ovo je jedino pitanje kojim su se funkcioneri SNSD-a bavili na sastanku. Dogovorene su konkretne mjere – donošenje neophodnih akata, kao i kreiranje programa ekonomskih mjera i budžeta za sljedeću godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime