Dodik je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za organizaciju ovog skupa, a turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu što je iskazao spremnost da se u ovom forumu nastave razgovori tri zemlje.

“To je danas veoma važno, zato što nakon ovih sastanaka imamo i formalno obilježavanje naše saradnje kroz otvaranje izgradnje dionice auto-puta koji bi trebalo da poveže Beograd i Sarajevo, Republiku Srpsku i Srbiju i BiH, te omogući bolju komunikaciju”, rekao je Dodik.

On je dodao da je bilo riječi i o ostalim razvojnim projektima kao što je gasovod “Turski tok”, za šta je zainteresovana Republika Srpska, kao i o spremnosti za neke druge investicije poput željezničke pruge da se izvrši modernizacija i eventualno izgradnja novih traka.

Dodik je rekao da je potrebno da se očuva politička dobra saradnja, stabilnost i mir.

“Riječi Erdogana da treba izbjeći svaki eventualni, bilo kakav etnički sukob na ovim prostorima i izgraditi mir je prihvatljiv za sve nas. Želimo da to činimo i radimo, i da u tom pogledu nižemo uspjehe”, rekao je Dodik.

On je naveo BiH ima svoje silne unutrašnje probleme i nije u poziciji da brzo rješava probleme kao što su to riješile Srbija i Turska.

“Mi smo u ozbiljnom zaostatku vezano za operacionalizaciju projekata auto-puta, ali vjerujemo da bi moglo doći do formiranja Savjeta ministara koji bi operativno trebalo da deblokira i ovu vrstu saradnje i dolaženje do međudržavnih ugovora”, rekao je Dodik.

On je dodao da će to obilježiti saradnju u okviru trilaterale.

Dodik je rekao da su se učesnici trilaterale saglasili da idući sastanak bude sljedeće godine u BiH, a poslije toga u Turskoj.

“Ovo je dobar forum i dobar oblik /saradnje/. Ja to pozdravljam”, naglasio je Dodik.

U Palati Srbija u Beogradu je završen trilateralni sastanak Srbije, Turske i BiH, kojem su prisustvovali predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Turske Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime