Svi osuđuju putnike koji nisu ni upozorili vozača, niti pozvali policiju. Da li je izgovor strah ili smo kao društvo oguglali na nasilje?

Kako je za Prvu televiziju rekao psiholog Zoran Musterović, verovatno je u pitanju strah, a bila bi katastrofa da je navika ili postane navika da ovako ne reagujemo.

“Pozvati policiju je bio dobar izlaz iz ove situacije, način na koji se ne suprostavljate direktno i koji vas lišava nekog konflikta. To je izostalo i to je problematično u ovoj situaciji. Ne smemo da zaboravimo okolnosti u kojima se ovo dogodilo. To je tramvaj u kojem postoje ljudi i to potpuno različiti, nikakvo vezivno tkivo ne postoji i oni gledaju da prepuste inicijativu nekom drugom. Gledaju svoja posla, očekuju da će neko drugi da reaguje, valjda će neko drugi, to je problem. Očekujete da će neko drugi umesto vas. Ta jedna odgovornost se širi na sve druge i onda prođe trenutak kad je trebalo da se reaguje”, naveo je on.

Kako je naveo sociolog Dario Hajrić, nije u pitanju oguglalost, već strah.

“Međutim, strah nije jedini koji nas sprečava da reagujemo. Dodatno, ovde počinju da se plaše šta će doći nakon napada , svi se plaše šta će se desiti kada dođe policija, oni mogu da budu optuženi za učestvovanje u tuči, da učestvuju u dugom sudskom procesu i da sebi naprave dugotrajan problem zato što su hteli nekom da pomognu”, naveo je Hajrić.