Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je prisustvovala tematskoj sjednici, naglasila je da je obrazovanje ključ za razvoj Srpske.

– Obrazovni sistem moramo modernizovati i unaprijediti u svakom smislu i zato trebamo pristupiti njegovoj reformi – rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare poslije tematske sjednice Vlade.

Prema njenom mišljenju, potrebno je započeti reformu obrazovanja, jer Srpska više nema potrebu da se bavi elementranim finansijskim problemima.

– Pravi naziv za reformu jeste “Nova škola za novo doba” i sigirna sam da će roditelji i nastavni kadar pozdraviti ono što treba da se radi, jer je Vlada opredijeljena za unapređenje i stvaranje boljih uslova za rad prosvjetnih radnika i boravak učenika u školama. To znači poboljšana infrastruktura, bolja oprema, nastavna sredstva i inovacija i modernizacija u sistemu nastavnog procesa i sticanja znanja – kaže Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je u strukturi zaposlenih manje od 10 odsto kadra koji je nekoliko godina pred penzijom, što znači da se na neki način izlazi iz tradicionlanog okvira.

– Republički pedagoški zavod i Zavod za obrazovanje odraslih moraju ići ukorak sa resornim ministarstvom u sprovođenu reforme obrazovanja. Važan je i sporazum koji je postignut sa poslodavcima o obavljanju prakse. Zato očekujem da institucje preuzmu odgovornost i da se ozbiljno bavimo pitanjima prekvalifikacije i dokvalifikacije, jer je naš napredak vezan za obrazovanje – dodala je Cvijanovićeva i ocijenila da je jedan od problema manji broj upisanih đaka.

Ona je navela da je pitanje obrazovanja povezano i sa nacionalnim programom demografske obnove i da će 11. septembra biti promivisan materijal koji se odnosi na ovo pitanje.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je Srpska opredijeljena da treba reformisati obrazovni sistem.

On je naglasio da je neophodna bolja povezanost obrazovanja sa tržištem rada.

– Reforma obrazovanog sistema je neophoda, jer ne želimo više reprodukovati određena zvanja koja ne trebaju privredi. Formiraćemo ekspertski tim koji će sagledati situaciji i Vladi ponuditi smjernice o djelovanju u sistemu obrazovanja – rekao je Višković.

On smatra da su u Srpskoj potrebni novi nastavni planovi i programi, a velika pažnja treba da bude posvećena edukaciji nastavnog osoblja.

– Vlada će podržati reformu obrazovanja, a dobro je što ćemo u ovom procesu imati podršku Srbije, koja je načinila značajan iskorak. Srbija je spremna da nam prenese iskustva, a nadam se da će u mandatu ove Vlade obrazovanje biti dovedeno u okvire koji moraju biti u 21. vijeku – kaže Višković.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić naglasila je da je karakteristika obrazovnog sistema u Srpskoj nizak obuhvat djece, neadekvatni nastavni planovi i programi, ali i nedovoljna opremljenost.

– Evidentno je da moramo napraviti iskorak u obrazovanju i u skladu sa trendovima razvoja društva napraviti “novu školu za novo doba”. Predškolsko, osnovno i srednje vaspitanje i obrazovanje karakteriše nizak obuhvat djece, neadekvatni su nastavni planovi i programi sa neodgovarajućim udžbenicima, smanjen je broj učenika, nedovoljna opremljenost prostora, a obuka nastavnika ne odgovara savremenim pravcima u obrazovanju – rekla je Trivićeva.

Ona je navela da se potrebno bazirati na inovirane nastavne planove i programe, inovinarne udžbenike sa digitalizovanim sadržajima, izmijenjen pristup saznavanja, stimulativno okruženje, osposobljen kadar za nove kompetencije, unaprijeđen odnos škole i porodice i uspostavljanje sistema kontrole kvaliteta vaspitno-obrazovnog procesa.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime