“Riječ je o jednoj neformalnoj inicijativi koja je bila rezultat razgovora koje smo imali sa kolegama iz Srbije da upriličimo zajednički sastanak i potpišemo zajedničku izjavu koja bi odražavala našu želju za nastavak razgovora u vezi sa rješavanjem graničnih pitanja BiH i Srbije”, kaže Obradović.

On je naveo da taj dokument nije obavezan, već okviran i da ima prostora za doradu.

Prema njegovim riječima, riječ je o prijedlogu izjave koje je sačinilo Ministarstvo civilnih poslova u kojoj on nije vidio ništa sporno, jer je to neoficijelan prijedlog.

On je potvrdio da ovaj dokument koji, kako kaže, nije obavezan nije bio na sjednici Komisije za granice BiH.

“Riječ je o našoj redovnoj komunikaciji u okviru koje predlažemo i dajemo određene ideje i stvar je pokušaja dogovora ili osnovice za nastavak razgovora. Mi ćemo se na sjednici Komisije dogovoriti o tom dokumentu, tako ne vidim da tu ima bilo šta problematično”, smatra Obradović, koji je i direktor Federalne uprave za geodetske i imovinske poslove.

On je naveo da mu je dokument upućen iz Ministarstva civilnih poslova BiH, te da ga je on proslijedio predsjedniku Komisije Vlade Srbije za razgraničenje sa BiH Veljku Odaloviću da ocijeni da li im je prihvatljiv tekst ili imaju neki prijedlog.

“Juče sam razgovarao sa Odalovićem koji je rekao da i oni spremaju svoj nacrt dokumenta koji bi bio razmtran na zajedničkom sastanku. Nadam se da ćemo zajednički doći do kompromisa i dogovoriti se o izjavi koja bi išla u pravcu izražavanja dobre volje za nastavak razgovora oko granice”, istakao je Obradović.

On je napomenuo da postoji dobra želja i volja i s jedne i s druge strane za nastavak razgovora o rješavanju graničnih pitanja BiH i Srbije.

Prema saznanjima Srne, protokolom koji su u Srbiju uputili članovi ove komisije Željko Obradović i Edin Kučuković predviđeno je da granična linija između BiH i Srbije bude utvrđena na osnovu granice koja je postojala u vrijeme izlaska BiH iz Jugoslavije, odnosno prije rata, a ne na fonu ranijih dogovora dvije strane.

Ranije je dogovarano da granica bude utvrđena na osnovu kriterijuma koji važe svuda gdje su bili ratni sukobi i koje bi, kako predlaže Srbija, trebalo primijeniti u četiri sporne tačke – hidroelektrana “Zvornik” i “Bajina bašta”, te 10 kilometara pruge Beograd-Bar koja prolazi kroz BiH i opštine Priboj i Rudo.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime