Ističe da je sa opozicionog gledišta, odlazeću godinu obeležio bojkot izbora.

“Mislim da je građanima jasno zašto smo to uradili i koliko smo uspeli da razotkrijemo nedemokratski karakter same vlast. Sama vlast priznaje nelegitimnost glavnih državnih institucija, skraćuje mandat i skupštini i vladi sa četiri na godinu i po, i mora da sedne sa opozicijom i vodi dijalog oko poboljšanja izbornih uslova, i to je čini mi se sve posledica bojkota i njegov najveći uspeh”, ocenio je Obradović u Novom danu na TV N1.

Na pitanje ako je bojkot bio uspeh, zašto više nije za isti kada se radi o predstojećim izborima, najavljenim za april 2022, on navodi da je “bojkot bio odgovarajuća terapija za oboljenje srpske demokratije koja je pootpuno urušena pod ovim režimom”.

“Ali, ponavljati bojkot unedogled ili očekivati pomoć Evropske unije, to je nešto što može da traje godinama, a građani Srbije nemaju više vremena da čekaju političke promene. Morali bi da se ozbiljno organizujemo, i kao opozicija i kao građani, stručnjaci, intelektualci, da više nikada ne dozvolimo nedemokratske izbore u Srbiji”, kaže Obradović.

Dodaje da je “veoma važno da ukažemo da ćemo bez slobode medija zaista imati problem i za sledeće izbore”.

Na konstataciju da je više puta pozvao predsednika Skupštine Ivicu Dačića da što pre bude dijalog predstavnika vlasti i opozicije, navodi da je “Dačić tu neko ko ima zadatak da taj dijalog odlaže i zamajava javnost, a da se zapravo ništa ne desi na poboljšanju izbornih uslova”.

“Ovoj vlasti se ne može verovati čak ni na potpisanu reč”, poručuje.

Može li međustranački dijalog bez posredovanja iz EU?

Na pitanje da li dijalog može da se odvija bez posredovanja Evropskog parlamenta, on kaže da je “sve moguće kada su ljudi normalni, kada im je stalo do demokratije i debate”.

“Što je do nas u opoziciji – mi smo apsolutno otvoreni da danas sednemo i razgovaramo, jer je dijalog vlasti i opozicije najbolji način za rešavanje političke krize. Nemam problem da sednem sa bilo kim ko predstavlja vlast, ali ja njima ništa ne verujem, i nisam siguran čak ni u misiju Evropskog parlamenta, jer oni su bili ovde i pre prošlih izbora i šta samo dobili – njihovo prihvatanje onih nedemokratskih  izbora kao normalnih, iako svi izveštaji… govore da Srbija nije demokratska zemlja i da ovde nema slobodnih izbora”, ocenjuje on.

Ističe da su opoziciji potrebne druge garancije i navodi da postoji nekoliko modela: “prelazna tehnička vlada stručnjaka, bez političara, koja će pripremiti izbore, koministri iz redova opozicije u ključnim ministarstvima za pripremu izbora i jedna zajednička komisija, u kojoj će biti i predstavnici vlasti i opozicije, koja bi sprovela dogovoreno i kontrolisala da sve prođe kako treba”.

“Bez toga je teško verovati ovoj vlasti, pa čak i posrednicima iz EU, da će se nešto suštinski promeniti”, ističe Obradović.

Na pitanje zašto bi ga vlast poslušala ako ne postoji pritisak spolja, on kaže da je “pritisak spolja mogao da dođe još pre pet godina da je EU zaista na svojim demokratskim pozicijama, ali ona očigledno ima neke druge dilove sa vlašću”.

“Međutim, postoji i pritisak iznutra, nas građana koji smo izdejstvovali mnogo toga bojkotom. Kad su već toliko moćni i kad imaju toliku većinu, zašto su skratili mandat vlade i skupštine?! To govori da nisu više tako jaki, da su raskrinkani, da ne mogu više da glume fasadnu demokratiju, da je ovde sve svima jasno, i međunarodnoj zajednici, samo je sada pitanje koliko će EU biti poštena i insistirati na demokratskim standardima, i koliko ćemo mi građani Srbije biti spremni da odbranimo svoju demokratiju, slobodu i svoju pravdu ako nam to neko ne da”, ističe Obradović.

Intenzivni razgovori lidera opozicije

Na pitanje gde je opozicija pred predstojeće izbore i najavljeni međustranački dijalog, on kaže da se vode intenzivni razgovori između lidera opozicije na internom nivou.

Dodaje da će Dveri što se tiče izbora “nastaviti samostalnim putem, ali apsolutno sarađujemo sa svima iz opozicije da bismo napravili jedinstvenu platformu s kojom ćemo nastupiti prema vlasti i prema eventualnom međunarodnom posredniku”.

“Ja mislim da je to prvorazredni interes i da sve ideološke i političke razlike, a posebno sujete, treba ostaviti po strani i da će ta jedinstvenost sigurno uroditi plodom. U svim razgovorima koji su u toku sam insistirao na tome šta će biti naš zahtev i koje su garancije da će ono što bude dogovoreno biti sprovedeno. I to je jedina tačka platforme Dveri za taj dijalog”, navodi Obradović.

Na pitanje da prokomentariše svoje pozive da Krizni štab za suzbijanje koronavirusa bude raspušten, on ističe da je on potpuno izgubio integritet, jer je “toliko puta davao kontradiktorne informacije i mere, toliko puta gasio ili palio epidemiju u skladu sa interesima vlasti, i u tom smislu je bio naš zahtev da članovi Kriznog štaba budu zamenjeni novima”.

Dodaje da su Dveri predložile i hitno primanje novog medicinskog osoblja kako bi se rasteretio postojeći kadar, uključivanje privatnog zdravstva kako bi se izašlo u susret pacijentima koji boluju od drugih bolesti, paket mera za pomoć privredi, ali ističe da ni na jedan njihov konstruktivni predlog vlast ne reaguje.

Najpogrešnija mera vlasti – neselektivna pomoć privredi

Navodi da je bila “najpogrešnija mera vlasti” neselektivna pomoć privredi, i da se Dveri zalažu za strogo selektivnu pomoć onima koji su tokom pandemije bili najugroženiji.

Predlažu i preusmeravanje sredstava za izgradnju nacionalnog stadiona malim i srednjim preduzećima, kao i izdavanje vaučera od strane države za socijalno ugrožene, koji bi uz pomoć njih mogli da kupuju hranu domaćih proizvođača.

“Evo, čak se odričemo autorstva nad tim merama, neka ih vlast preuzme, samo neka umesto da pomaže strane investitore počne da pomaže domaće preduzetnike”, kaže Obradović i dodaje da je od 2006. godine od ukupnih izdvojenih subvencija za privredu, čak 93,6 odsto otišlo stranim kompanijama, a samo 6,4 domaćim.

“To sve govori da je ova država praktično maćeha domaćim privrednicima i poljoprivrednicima”, ističe Obradović.

Kome će biti bolje u 2021. godini? 

Na pitanje kome će biti bolje u 2021. godini, on kaže da je do sada bilo dobro samo onima koji su bili u nekoj sprezi sa vlašću, “ali ja sam duboko uveren da ovaj vetar političkih promena koji je krenuo iz Crne Gore, pa se nastavio preko Banjaluke, mora da svrati i sa ove strane Drine u Srbiju”.

“Mislim da će 2021. godina biti početak političkih promena i veliki sam optimista u tom pravcu i potpuno sam siguran da ovde više nije dovoljna smena vlasti, moramo zajedno sa vlašću da promenimo i kompletan korumpirani sistem, koji ovde vlada 30 godina”, ističe Obradović.

Na pitanje kako se među građanima kotiraju Dveri i da li su sproveli neko istraživanje javnog mnjenja o tome, on navodi da je njegov pokret “mnogo žrtvovao bojkotom, ostali smo bez finansiranja i poslaničkih mandata, ali smo održali reč. Nadam se da će građani to prepoznati i nagraditi nas na sledećim izborima”.

“Pravo istraživanje javnog mnjenja biće naredni izbori, gde očekujem da će se klima iz Republike Srpske i Crne Gore preliti i kod nas”, ocenjuje Obradović.

Kaže da je 2020. bila burna godina i za njega i za Dveri, navodeći da se najviše bavio istraživanjem korupcije i kriminala u vrhu vlasti i bio aktivan učesnik svih protesta i oblika građanske neposlušnosti.

Dodaje da su Dveri u drugoj polovini godine pokazale da imaju kapacitet za mnoge oblasti, predstvivši svoj program za promenu sistema, kao i paket od 12 mera za pomoć privredi, koji smatra najozbiljnijim paketom od početka epidemije.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime