Foto:Nemanja Jovanović; Zoran Lončarević/Nova.rs

Da podsetimo, Kostić je izazvao veliku pažnju javnosti najpre izjavama na temu rešenja kosovskog pitanja, a ove nedelje i planom u šest tačaka, koji je izneo u tekstu za “Nedeljnik”.

U Kostićevom “planu za Kosovo” se, ukratko, traži: zaštita prava Srba na Kosovu i Metohiji, zaštita kulture i istorije, postavljanje ovog problema u širi kontekst političkih, društvenih, kulturnih, istorijskih i demografskih pitanja, zatim izbegavanje izolacije Srbije po tom pitanju od svog prirodnog okruženja, ostanak na evropskom putu i da po svaku cenu sprečimo da budemo “ostrvo okruženo nenaklonjenim susedima”.

Među prvima je na ovaj plan reagovao lider Dveri Boško Obradović. On je ovim povodom napisao na Tviteru:

“Mnogo je korektnije otvoreno reći da si za priznanje nezavisnosti lažne države Кosova zarad dodvoravanja EU koja nas neće i dobrih odnosa u regionu na našu štetu, nego pričati neke prazne priče koje Srbe na КiM tretiraju kao nacionalnu manjinu i dijasporu”, napisao je Obradović ovim povodom na Tviteru.

Inače, veliku pažnju javnosti početkom 2021. izazvala je i Kostićeva polemika sa vladikom dizeldorfskim i cele Nemačke Grigorijem na temu Kosova, kada je Kostić poručio vladici da se “ostavi parola” pod kojima se Srbi osećaju herojski. Nakon što je Grigorije rekao da “Kostić nije u pravu i da je Kosovo naše”, predsednik SANU je poručio:

“Ja potpuno prihvatam da nisam u pravu, ali pitajte vladiku da li je on u pravu. Ja sam putovao skoro i prelazio granicu, tačno su mi pokazivali delove ulice koji nisu zgodni za šetnju. Bilo bi sjajno da je Vladimir Kostić potpisao Kumanovski sporazum i Dejtonski sporazum i Briselski sporazum, onda imamo krivca i nemamo o čemu da razmišljamo”, rekao je tada Kostić.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime