Foto: EU2017EE Estonian Presidency [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons 

Džonson će se naciji obratiti sat vremena prije ponoći po lokalnom vremenu.

U jutarnjim satima Džonson će se sastati sa ministrima vlade u Sanderlendu, na sjeveroistoku Engleske. U pitanju je grad koji je prvi podržao Bregzit pošto su objavljeni rezultati referenduma 2016, podsjeća Bi-Bi-Si.

Kako je saopštila kancelarija britanskog premijera, Džonson će u televizijskom obraćanju Bregzit nazvati “trenutkom stvarne nacionalne obnove i promjene”.

– Najvažnija stvar koju večeras treba reći je da ovo nije kraj, već početak. Ovo je trenutak novog svitanja, a zavjesa se podiže za početak novog čina. To je trenutak istinske nacionalne obnove i promjene – poručiće Džonson.

Vlada u Londonu vjeruje da će taj trenutak proteći dostojanstveno, bez trijmfalizma, sa crvenim, bijelim i plavim lampicama koje će osvijetliti zgrade vladinih institucija i satom projektovanim na zgradu rezidencije premijera koji će da odbrojava posljednje minute, prenosi AP.

Veliki zagovornik Bregzita Najdžel Faraž planira malo bučniju proslavu uz pjesmu i govore, a ispred parlamenta okupiće se sa pristalicama.

AP napominje da nisu svi srećni što će Britanija u ponoć postati prva zemlja koja napušta EU. Tako večeras u Edinburgu, zastava neće biti spuštena sa škotskog parlamenta. Poslanici su odlučili da je zadrže kao simbol njihovog protivljenja Bregzitu.

Škotska vlada će dvije vladine zgrade osvijetliti u bojama zastave EU, plavoj i žutoj.

Stanovnici Londona su, takođe, glasali za ostanak u EU. Gradonačelnik prestonice Sadik Kan je poručio da će London uvijek ostati “istinski svetski, evropski grad”.

– I dalje ćemo biti svjetionik naprednih ideja, liberalnih vrijednosti – kazao je Kan.

Bi-Bi-Si dodaje da se u ponoć Big Ben neće oglasiti jer su u toku radovi na renoviranju, a u Briselu britanska zastava će biti uklonjena iz institucija EU.

Odmah po napuštanju EU, Britanija ulazi u 11-mjesečni period tranzicije, tokom koje će nastaviti da se pridržava pravila EU i uplaćuje novac EU. Većina stvari će ostati ista, ali biće i nekih promjena, konstatuje Bi-Bi-Si.

Poslanici Velike Britanije, njih 73 će automatski izgubiti svoja mjesta u Evropskom parlamentu jer će Britanija napustiti sve evropske institucije i agencije. Međutim, tokom perioda tranzicije Evropski sud pravde će nastaviti da ima konačnu riječ o pravnim sporovima.