Parastos ubijenim služilo je sveštenstvo Eparhije bihaćko-petrovačke, a potom su u spomen-području položeni vijenci i cvijeće.

Obilježavanju su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.Foto: RTRS

Foto: RTRS

Prisustni su bili i srpski predstavnici u institucijama BiH, predstavnici više lokalnih zajednica, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog, kao i Odbora “Garavice 1941.” i Udruženja građana “Una” i potomci stradalih.

Obilježavanje je organizovao Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Garavice, mjesto udaljeno dva i po kilometra od centra Bihaća, predstavlja jedno od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Prema engleskim obavještajnim podacima, na širem području Bihaća je ubijeno između 14.000 i 14.500 ljudi.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine, ustaše su u Garavicama izvršile masovan pokolj u kojem je ubijeno više od 12.000 srpskih civila, a među žrtvama je bio i veliki broj djece.